У Верховній Раді відбувся практикум із нормо-творчості для фахівців органів місцевого самоврядування з питань організаційної та кадрової роботи. Захід проводиться на підтримку реформи децентралізації апаратом Верховної Ради України спільно з Комітетом Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування і реалізується спільно з Асоціацією міст України в рамках проекту «ПУЛЬС», що впроваджується за підтримки USAІD.

 

Привітати учасників практикуму та побажати їм плідної роботи прийшли голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко та заступник керівника апарату Верховної Ради Олександр Мартиненко.


«Древні мудреці казали: не дай Боже жити в епоху змін. Але іншого життя у нас немає, — зауважив С. Власенко. — Щодня щось змінюється: законодавство, якісь глобальні речі, пов’язані з функціонуванням місцевого самоврядування. Усе це необхідно опановувати. Не все досконале, і маємо інколи шукати нестандартні підходи вирішення цих питань». Такі тренінги, за словами народного депутата, з обговорення поточного законодавства та законопроектів дуже корисні. «Вони мають відбуватися якнайчастіше і з залученням найбільшої кількості представників місцевого самоврядування для того, щоб в режимі прямого діалогу ставити запитання і отримувати відповідь», — сказав він.


Звертаючись до учасників практикуму, С. Власенко закликав їх не соромитися ставити навіть незручні запитання: «Щоб ви поїхали звідси, отримавши максимум реальної і практичної інформації з виконання ухвалених законів», — додав обранець і зауважив, що їх комітет завжди відкритий для співпраці.


У свою чергу О. Мартиненко зазначив: «Усі ключові завдання, які б ви могли сформулювати найкращим фахівцям у тій чи іншій сфері, всі ці побажання та пропозиції в обов’язковому порядку будуть доведені до людей, які займаються законодавчим забезпеченням», — сказав він.


Захід розрахований на два дні. У перший день, крім власне практикуму, відбудеться зустріч представників місцевого самоврядування з працівниками Міністерства соціальної політики, Національного агентства з питань державної служби. «Це найкращі фахівці у своїй сфері, ви зможете сформулювати для них завдання. А ми, у свою чергу, зробимо все, щоб вони були висвітлені, врегульовані за потреби в законодавчому забезпеченні. А якщо буде необхідно — домагатимемося прийняття відповідних рішень органами виконавчої влади», — наголосив О. Мартиненко.


На другий день учасники практикуму відвідають Київську міську раду де ознайомляться з роботою її секретаріату. Друга половина дня буде присвячена ознайомленню з роботою Асоціації міст України.

ДОВІДКОВО

У рамках проекту USAІD ПУЛЬС Асоціація міст України спільно з Парламентським офісом місцевого самоврядування проводить серію навчальних заходів-практикумів з розробки законодавства для посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Мета —  вивчення базових принципів законотворчої роботи та законодавчого процесу, отримання практичних знань і навичок із розробки проектів нормативно-правових актів та супровідних документів, ознайомлення з роботою Верховної Ради України. Учасники практикумів визначаються на конкурсній основі.