Кораблі та катери Севастопольського та Керченського загонів морської охорони передислоковані в Одесу та Маріуполь і продовжують охороняти державні рубежі України, інформує наш власкор В’ячеслав Воронков. Як повідомили в Державній прикордонній службі України, «ситуація залишається стабільною та контрольованою за винятком Автономної Республіки Крим, де вона розвивається динамічно і є напруженою». Усі пункти пропуску через державний кордон України працюють в штатному режимі. Севастопольський загін морської охорони в Балаклаві розблоковано.

У суботу російський спецназ здійснив спробу захопити військове містечко морських прикордонників у Балаклаві. Як інформує наш власкор Микола Магдич, менш як через півдоби після оприлюднення «Звернення Військової ради українських ВМС у зв’язку з останніми подіями в Автономній Республіці Крим», задовго до голосування в Раді федерації РФ з українського питання, в Інтернеті з’явився заклик до журналістів: «Колеги, за повідомленням джерела, котре нині перебуває в загоні морської охорони Прикордонної служби в Балаклаві, військові, котрі вчора заблокували їхню частину (сьогодні. — Авт.), виходять з погрозами: «Або ви здаєтеся, або ми беремо вас силою!». Прикордонники просять у журналістів допомоги: під прицілом камер вони на це не наважаться». У «Зверненні...» українські військові моряки закликали всіх учасників подій «розв’язати протиріччя виключно мирним, дипломатичним шляхом». Своїх підлеглих військові начальники орієнтували на «збереження витримки, спокою».

У суботу впродовж декількох годин керівництво Севастопольського загону ДПСУ разом із ветеранами частини вело перемовини з російськими військовослужбовцями. Після 21.00 радикально налаштовані цивільні особи (як уточнили в ДПСУ, — представники «Російського блоку») знесли ворота, після чого зайшли на територію прикордонного загону. Потім на військовій техніці туди заїхали 10 озброєних російських спецназівців.

Балаклавці, що зібралися біля контрольно-пропускного пункту загону, висували кілька версій причин захоплення. Можливо, росіяни так зреагували на екстрений вихід по тривозі кораблів і катерів загону в море. До кораблів прикордонників наблизилися ракетні катери і крейсер «Москва» ЧФ. Як стало відомо пізніше, український прикордонний флот прямував до Одеси.

«Десь о пів на десяту відбулося захоплення, недовго вони там пробули, буквально через 5 хвилин озброєні люди частину залишили, а за 9 хвилин біля частини жодних автомобілів не було», — розповіли в загоні морської охорони. Як повідомив речник Держприкордонслужби Сергій Астахов, було здійснено «спробу силового проникнення на територію загону. На той час корабельно-катерний склад морського загону був виведений в територіальні води України». Переконавшись у цьому, російські військові залишили частину.

Озброєні люди, що блокували загін і проїжджу частину біля нього, на контакт із журналістами і місцевими мешканцями не йшли, без пояснень завертали автомобілі. Пізніше стало відомо: свою присутність росіяни пояснили наказом узяти під контроль військове містечко прикордонників. «Нині там ситуація спокійна, контроль над загоном морської охорони відновлено, на території перебуває наш персонал», — повідомив Сергій Астахов.

Вл. інф.

P. S. Учора по обіді велика кількість невідомих осіб штурмом узяла штаб Азово-Чорноморського регіонального управління та Сімферопольського прикордонного загону Держприкордонслужби України. Як повідомив її речник Сергій Астахов, нападники виламали двері, знищили автоматичні робочі місця, розтрощили телефони, регіональний вузол зв’язку. Кімнати зберігання зброї були зачинені, і прикордонники не допустили її захоплення. Жертв під час штурму вдалося уникнути.

Загострення ситуації розпочалося о 14.14, коли до Азово-Чорноморського регіонального управління ДПСУ під’їхали люди в цивільному і демонстративно почали екіпіруватися в бронежилети та шоломи. Невдовзі до них приєдналася група озброєних військовослужбовців із Росії, які прибули на КамАЗах та Уралах.

На момент, коли верстався номер, тривали переговори з нападниками — прикордонники вимагали залишити будівлю управління та загону.