«Чому Фонд гарантування вкладів фізичних осіб після ліквідації банків повертає кошти не у вкладеній валюті, а в гривні? До того ж за курсом, який діяв на момент ліквідації банку, а не в день видачі грошей. Громадяни через це втрачають чималі суми».


Володимир ДОМБАЙ.


Закарпатська область.


Член Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності Павло РІЗАНЕНКО:

 


— Перед тим, як класти гроші на банківський рахунок, насамперед треба уважно ознайомитися з договором, де прописано умови відшкодування коштів Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.


Згідно із Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (частина 5 статті 26) в разі визнання банку неплатоспроможним вклади фізичних осіб у валюті виплачуються в гривні за курсом на момент визнання банку неплатоспроможним. Закон також визначає механізм, в який спосіб фінансова установа надалі виводиться з ринку. Спочатку банк визнається неплатоспроможним і туди вводиться тимчасова адміністрація, яка приймає рішення про спосіб виведення банку з ринку: або продаж 100 відсотків акцій неплатоспроможного банку, або продаж усіх його активів та зобов’язань іншій фінансовій установі, або утворення перехідного банку і потім його продаж, або через ліквідацію банку.


Частина 6 статті 26 свідчить про те, що з моменту прийняття рішення про виведення банку з ринку шляхом ліквідації виплати здійснюватимуться за курсом на дату припинення існування фінансової установи, але також у гривні.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам 
та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».