2016 року флагманові української нафтової галузі, ПАТ «Укрнафта», вдалося стабілізувати видобуток на рівні 4,2 тисячі тонн рідких вуглеводнів на добу. Про це під час підсумкової прес-конференції розповів голова правління компанії Марк Роллінс (на знімку). За його словами, такі показники були досягнуті, незважаючи на найнижчий за останні десять років рівень інвестиції у виробництво. Однак тепер компанія збирається скористатися перевагами, які їй дають новації у законодавстві, зокрема, зменшення ренти на видобуток до 29 процентів, і використати зекономлені кошти на модернізацію виробничих активів, реструктуризацію підрозділів та запровадження інноваційних технологій. Така стратегія не дасть швидкого результату, але з часом перетворить «Укрнафту» на якісну нафтодобувну компанію світового класу.

 

 

Критично важливо модернізувати виробничі активи


«Протягом 2016 року обсяги виробництва були відносно стабільними. Проте якщо порівнювати рівні видобутку у 2015 та 2016 роках, то результатом є зменшення на дев’ять відсотків. І це досить непогано, тому що якби не ті заходи, що були вжиті (а саме — інвестиції), то швидкість зниження становила б майже 15 відсотків. Таких результатів ми досягли, попри дуже обмежені інвестиції», — пояснив причини зниження видобутку Марк Роллінс.


Також, за його словами, через нестачу інвестиційних ресурсів, необхідність обслуговувати податковий борг й низькі ціни на нафту компанія не змогла виконати план по бурінню і пробурити ту кількість свердловин, яку планувалося.


«Торік капітальні інвестиції становили приблизно 500 мільйонів гривень (майже 20 млн. доларів). Це найнижчий показник за останні 10 років в «Укрнафті». Відверто кажучи, це менше мінімально потрібного порога вкладень, які потребує ця компанія, — констатував Роллінс. — На жаль, історія успіху, коли видобуток продовжується, незважаючи на низькі інвестиції, довго тривати не може. Ми дуже сподіваємося на те, що цього року наші ресурси збільшаться».


Причиною таких сподівань є передусім законодавчі зміни. З січня 2017 року ставку ренти на видобуток нафти знижено до 29 відсотків.


«Щиро кажучи, це єдиний крок, що здатен стимулювати роботу нафтогазової галузі України. За нашими підрахунками, за рахунок зниження рівня рентної плати компанія зможе зекономити приблизно 1,3 млрд. гривень протягом року. І це дасть нам змогу збільшити нашу інвестиційну програму у 2017 році до 2,5 млрд. гривень. Це приблизно у п’ять разів більше, ніж ми змогли інвестувати у 2016 році», — прогнозує голова правління «Укрнафти».


Ці інвестиції абсолютно необхідні для компанії і передусім для того, аби розв’язати ті проблеми, які виникли через багаторічне недоінвестування.


Тож головним пріоритетом «Укрнафти» цього року стане інвестування зекономлених коштів у модернізацію виробничих активів. Основні кошти вкладатимуться у буріння та видобуток. Компанія планує замінювати застарілі і зношені насосно-компресорні труби (НКТ), проводити капітальні ремонти свердловин, а також встановлювати та замінювати занурювальні електричні відцентровані насоси. Нині рівень зношеності основних активів компанії настільки високий, що критично необхідно вкладати кошти навіть у базові виробничі системи. Також плануються інвестиції у проект із заводнення свердловин й операції з гідророзриву пластів.


Другий пріоритет «Укрнафти» — продовжити модернізацію організаційної структури і бізнес- процесів і реалізацію планів з реструктуризації управління бурових робіт. За словами Марка Роллінса, зараз у компанії є три такі управління, з яких хочуть створити одне.


«Але це буде технологічно оновлена структура, яка зможе бурити до 20 свердловин на рік, і у якій ми зможемо оновити основні активи. Нині наші бурові підрозділи працюють не достатньо ефективно. Буріння свердловини в Анастасіївці тривало 310 днів. Утім таку само свердловину більш ефективні компанії бурять за 60 діб. Ми вже списали кілька застарілих бурових установок, але загалом на балансі у нас їх 46. З них мало не 60 відсотків — це застарілі технічні зразки. Для того щоб їх зібрати і виїхати на буріння потрібно 60 днів, тоді як за міжнародними стандартами ця процедура має тривати сім днів. Тобто реформа наших бурових управлінь — справа абсолютно необхідна і є пріоритетом компанії», — наголосив голова правління.


Реформа стосуватиметься й інших підрозділів, зокрема, транспортно-логістичного. Транспортний парк «Укрнафти» складається з майже трьох тисяч одиниць техніки, більшість якої теж уже не працює. Тож і тут необхідно зважити, що залишити, а що є просто баластом.


До речі, кажучи про вимушену реорганізацію підрозділів, керівник «Укрнафти» повідомив і гарні новини для працівників. Оплата праці у компанії торік зросла на 15 відсотків, і цього року таку тенденцію обіцяють зберегти. Також у головному офісі працюють над тим, щоб пропонувати робітникам й покращений соціальний пакет, зокрема медичну страховку.


«Працівники повинні відчути переваги від модернізації й покращення ефективності роботи компанії», — вважає пан Роллінс. Крім того, за його словами, особливу увагу 2016 року «Укрнафта» приділила питанню безпеки праці: «Зараз у своїй роботі ми намагаємося слідувати кращим світовим практикам, які діють у сфері нафтовидобування. Мета цього — підвищити безпеку праці та покращити умови роботи для наших працівників. Ми повністю змінили ситуацію у сфері моніторингу та звітування про нещасні випадки. Ця система працюватиме цього року і в наступні роки. Ми хочемо зробити «Укрнафту» лідером у сфері охорони праці».


Ще один амбітний проект компанії у 2017 році — ребрендинг автозаправних станцій. За словами Марка Роллінса, оновлені автозаправки пропонуватимуть споживачам дешеве і водночас якісне пальне. До того ж на АЗС «Укрнафти» цього року планується встановити не менше 50 установок продажу скрапленого газу.


Повідомляючи про плани реструктуризації структурних підрозділів, Марк Роллінс підкреслив, що ці плани передано до наглядової ради компанії, їх обговорено з профспілками та місцевою владою Івано-Франківська.


Продовження ліцензій на видобуток — необхідна умова для успішної роботи компанії


Утім, усі інвестиційні та соціальні проекти «Укрнафти» будуть поставлені під сумнів, якщо їй не вдасться продовжити дії дев’яти ліцензій на видобуток, терміни яких  спливають цього року. З цих родовищ компанія отримує 20 відсотків свого видобутку.

Тож якщо термін дії дозвільних документів не буде продовжено, «Укрнафта» не зможе виконати бізнес-план, її амбітні інвестиційні проекти будуть заморожені.


«Важливо це і для уряду, бо з видобутку він отримає відрахування у вигляді податків. Також протягом року сума рентних платежів із видобутку нафти за цими дев’ятьма ліцензіями становитиме приблизно 1 мільярд гривень, — нагадав Марк Роллінс. — Ми вчасно і у повному обсязі подали усі документи до відповідних державних органів. Проте термін дій цих ліцензій досі не був продовжений».


За словами керівника компанії, продовження терміну дії ліцензій — дуже важлива проблема не лише 2017-го, а й наступних років.


«Протягом наступних двох років питання наявності ліцензій матиме визначальний вплив на роботу «Укрнафти». Це основа нашої компанії —без ліцензії ми не зможемо видобувати, а це означає, не матимемо інвестицій», — підсумував Марк Роллінс.
Усе-таки минулого тижня у цій сфері у компанії з’явилися хороші новини. «Укрнафта» повідомила, що найближчим часом, після тривалої перерви, буде відновлено роботу на Битків-Бабченському та Леляківському родовищах. Державна служба геології та надр України продовжила відповідні дозволи на видобуток вуглеводнів. Нині ведуться підготовчі роботи та завершується процес отримання дозвільної документації.


Видобуток на Леляківському родовищі був припинений у травні 2016 року, а на Битків-Бабченському — в липні 2015 року, після того як Державна служба геології та надр не продовжила термін дії цих дозволів. У результаті зупинення робіт на цих родовищах у 2016 році недоотриманий обсяг вуглеводнів перевищив 75 тис. т нафти і 31 млн. м3 природного газу, при цьому держава недоотримала приблизно 320 млн. грн. рентних платежів, крім податку на прибуток і ПДВ. Крім цього, припинення видобутку призвело до погіршення екологічної обстановки у населених пунктах в районі Битків-Бабченського родовища.


Рішенню Держгеонадр про продовження ліцензій передувала низка судових ухвал у січні 2017 року, зокрема рішення Вищого адміністративного суду України щодо ліцензії на Битків-Бабченське родовище і рішення Київського апеляційного адміністративного суду, що стосується правил продовження та видачі ліцензій на надрокористування.


«Ми очікуємо на відновлення робіт на Леляківському і Битків-Бабченському родовищах найближчим часом. Призупинення видобутку не принесло користі ані державі, ані компанії», — вважає Джонатан Поппер, заступник голови правління, виконавчий віце-президент з питань корпоративного розвитку та стратегії.


Прогнози на 2017 рік


Тож цього року компанія планує видобути нафти та конденсату обсягом 1 млн. 380 тис. тонн; газу — 1,138 млрд. кубометрів; рівень виробництва LPG прогнозовано на рівні 109 тисяч тонн. Заплановано розпочати буріння чотирьох нових свердловин.


У керівництві компанії сподіваються, що 2017 рік стане часом, коли нарешті у виробничі активи вдасться вкласти значні кошти. Не таємниця, що «Укрнафта» має борг перед державою, який вона нині обслуговує. Водночас є низка компаній, які у свою чергу винні «Укрнафті» значні суми. Але, на думку керівництва ПАТ, якщо нині із зекономлених коштів гасити винятково заборгованості, то про розвиток компанії можна буде забути. Крім того, критично важливим є продовження ліцензій на видобуток.

Без них «Укрнафта» буде безсилою продовжити реформи та модернізацію. Держава не отримає ані податків, ані рентних платежів. Усі ці питання можна було б врегулювати, якби наглядова рада прийняла план досудової санації, запропонований менеджментом компанії.

ДОВІДКОВО

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом у 2015 році становила 67,9%, частка у загальному видобутку газу — 7,6%. Компанія має 46 бурових установок, 1941 нафтову і 177 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».

ФАКТ

Виробничі результати ПАТ «Укрнафта» 2016 року


Обсяг видобутку нафти і конденсату стабілізовано на рівні 4,2 тис. т на добу в умовах обмеженого фінансування; 


Зважений підхід до інвестування дозволив підвищити ефективність внутрісвердловинних робіт, збільшивши віддачу на 23% до 198 тис. т нафти і конденсату в 2016 році; 


Видобуток нафти з конденсатом в 2016 році сягнув 1,5 млн. т; 


Видобуток газу в 2016 році сягнув 1,3 млрд. м3; Виробництво скрапленого газу в 2016 році — 134 тис. т.

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.