Учора в парламенті відбулося засідання робочої групи з підготовки і сприяння реалізації плану заходів внутрішньої реформи й підвищення інституційної спроможності Верховної Ради.


Зміни торкаються не лише Регламенту


Очільник законодавчого органу влади Андрій Парубій (на знімку праворуч) від імені своїх колег привітав координатора програми Європейського парламенту з підвищення інституційної спроможності Верховної Ради Пета Кокса (на знімку ліворуч) і подякував за роботу, яку він проводить для підтримки реформування українського парламенту.

 


За словами Андрія Парубія, робочу групу вдалося сформувати із представників ключових фракцій. Усі вони поставили собі за мету впроваджувати зміни шляхом підготовки законодавчих актів, які пришвидшили б їх реалізацію. Однак реформа парламенту — це набагато ширший спектр, аніж тільки удосконалення Регламенту. Процеси, не пов’язані із законотворенням, просуваються в стінах Верховної Ради досить інтенсивно, наголосив її керівник. Зокрема, в частині того, що стосується електронного документообігу та відкритості парламенту. Андрій Парубій подякував представникам апарату за активну роботу, в тому числі, й у питанні доступу журналістів до роботи народних депутатів. «Ми збільшили кількість екскурсій у десятки разів порівняно з тим, що було раніше», — сказав він. — Нині майже 22 тисячі людей відвідали Верховну Раду. Цей досвід європейських парламентів ми дуже активно втілюємо в життя. Маємо також багато постійно діючих виставок і експозицій. Плануємо переобладнати і створити музей парламентаризму. Це кроки, які допоможуть зробити цей орган влади більш зрозумілим і ближчим для громадян».


Торкнулися законодавчого органу й інші новаторства. Андрій Парубій повідомив, що всі депутатські запити стали відкритими, а законопроекти тепер може коментувати будь-який громадянин. «Ми продовжуємо втілювати в життя ці кроки, — зауважив він, — але, звичайно, важливими серед напрацьованих рекомендацій є й законодавчі зміни». На попередніх робочих групах народні депутати вже зійшлися на думці, що кожна ініціатива подаватиметься окремим законопроектом. Бо кожна з позицій змін до Регламенту викликає багато дискусій. Отже, пройти цей шлях малими кроками видається найбільш ефективним, вважає А. Парубій. Одним із перших кроків, за його словами, стане приведення Регламенту Верховної Ради у відповідність до Конституції. Такий законопроект уже зареєстровано і прийнято рішення, що цей документ має пройти експертизу Венеціанської комісії для того, щоб зміни, які потребують узгодження з Основним Законом, були максимально коректними.


Першочергово розглядатимуть найменш дискусійні питання


У робочій групі вирішили першочергово розглядати ініціативи, які викликають найменше дискусій серед представників різних фракцій. Так вибрано ще два законопроекти. Один з них стосується запровадження співвідношення між комітетами Верховної Ради і міністерствами в Кабінеті Міністрів. Це допоможе налагодити більш системну співпрацю. Водночас, зауважив А. Парубій, народним депутатам та урядовцям вдається знаходити спільні точки дотику. Так, торік уперше вдалося прийняти бюджет вчасно і за всіма процедурами. Наладилася й практика блочного розгляду законопроектів. Нині Кабінет Міністрів готує презентацію білої книги, яка має стати важливим кроком у співпраці та розумінні тих процесів, як відбувається на етапі підготовки рішень. Відтак парламентарії зможуть оцінювати наперед самі ініціативи.


Ще один законопроект стосується ідеї, яку проговорювали під час останнього засідання робочої групи, — розподілу народних депутатів у комітетах за спеціально розробленою методикою. Очікується, нову формулу запровадять уже наступного скликання.


Нині парламентарії обговорюють багато ініціатив, здатних підвищити ефективність законодавчого органу влади. Дискутують з приводу змішаних тижнів, збереження гендерної політики тощо. «Ми домовилися, що, прийнявши перші три законопроекти, складемо наступний план і крок за кроком будемо йти до його виконання, — звернувся А. Парубій до Пета Кокса. — Ми налаштовані на успіх. Можливо, не такий швидкий, як я сподівався на початку. Але ми рішуче йдемо шляхом реформування. Хотів би подякувати за те, що ви нам постійно нагадуєте про той важливий напрямок, який є настільки ефектним і простим у виконанні, але дуже важливим для того, щоб політичну культуру в українському парламенті максимально швидко дотягнути до рівня європейського парламентаризму».


Представник Європарламенту Пет Кокс висловив сподівання, що робоча група стане ефективним інструментом реформ, адже кожна фракція залучена до неї на основі рівності й поваги до людей. «Переконаний, що ви створите належний діалог і знайдете консенсус для втілення змін, — сказав він. — Гадаю, це надзвичайно важлива група, яка працює в парламенті».


Вл. інф.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.