Учора у столиці відбувся з’їзд Української асоціації районних та обласних рад. Захід був покликаний вирішити як організаційні питання, так і визначити подальші вектори роботи асоціації. Нині організація об’єднує у своїх лавах 24 обласні та 406 районних рад. Участь у заході взяли також народні депутати, представники адміністрації Президента та уряду.

 

Під час з’їзду.


Відкриваючи засідання, голова асоціації, очільник Харківської обласної ради Сергій Чернов нагадав, що з’їзд відбувається у трагічні дні -річницю розстрілів на Майдані. На його пропозицію учасники заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та воїнів, які віддали життя, захищаючи Україну на сході.


Вітальне слово Голови Верховної Ради Андрія Парубія до учасників з’їзду зачитав голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко (на знімку). «Ваше об’єднання не лише обстоює права і законні інтереси обласних і районних рад. Воно є постійним та надійним партнером парламенту в напруженій роботі реформування законодавчого поля задля ефективного місцевого та регіонального розвитку, розбудови територіальних громад. Нехай принципова державницька позиція асоціації допоможе об’єднати наші зусилля і втілити у життя довгоочікувану реформу децентралізації й місцевого самоврядування», — йшлося у зверненні.

 


С. Власенко запевнив, що очолюваний ним комітет відкритий для співпраці. «Деколи нас критикують. І є за що. Інколи радять що зробити. Ми дослухаємося. І там, де є можливість, обстоюємо інтереси не лише районних і обласних рад, а всього місцевого самоврядування. На жаль, не завжди сесійна зала прислуховується до професійних рекомендацій комітету, але ми працюватимемо над тим, щоб професійна позиція комітету не була переламана політичною позицією в сесійній залі. Для цього нам потрібна ваша допомога», -наголосив обранець.


Крім того, С. Власенко виконав приємну місію — вручив головам Хмельницької та Тернопільської обласних рад Михайлу Загородному та Віктору Овчаруку грамоти Верховної Ради України.


Привітав учасників з’їзду і глава держави. Вітальне слово від його імені зачитав керівник Департаменту місцевого самоврядування та децентралізації адміністрації Президента Володимир Куренной. «Реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади є яскравим прикладом успішного впровадження комплексу системних змін в Україні. У цьому контексті нинішній з’їзд має стати початком нового етапу діяльності Української асоціації районних та обласних рад. Суспільство очікує від асоціації нарівні з іншими представницькими органами місцевих рад участь у втіленні в життя реформ, забезпеченні узгоджених дій органів місцевого самоврядування районного та обласного рівня щодо сприяння місцевому та регіональному розвитку...» — йшлося у зверненні.


Водночас глава держави висловив переконання, що активна участь Української асоціації районних та обласних рад у процесах децентралізації влади стане пріоритетною у їх діяльності. Президент також пообіцяв і подальшу всебічну підтримку реформи. «Разом ми досягнемо нашої спільної мети — появи в Україні самодостатніх та процвітаючих громад», — упевнений глава держави.


Після вирішення організаційних питань з’їзд ухвалив низку звернень. Зокрема, до Верховної Ради щодо підтримки законопроектів з децентралізації, Кабінету Міністрів та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо повернення пільгових тарифів на вуличне освітлення в населених пунктах. А також до Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра щодо законодавчого врегулювання питання подальшої безперервної діяльності конституційно обраних органів місцевого самоврядування у разі утворення військово-цивільної адміністрації.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.