Під таким заголовком газета «Крымская правда» на першій сторінці номера за 11 лютого написала про те, що хвилює мешканців півострова. Є один нюанс, який не всім зрозумілий. За канонами журналістики, якби в кінці заголовка не стояв знак питання, це означало б, що автор взявся розкрити ці самі причини. А так виходить, що він розгублено запитує у читачів.

Починається публікація із твердження, що високі ціни на продукти — частково провина морських портів Криму. Є й посилання на авторитет: газета наводить думку Тимофія Кураєва, керівника Кримського управління федеральної антимонопольної служби, який вважає, що тарифи в гаванях півострова час переглянути. Тоді, можливо, вартість різних продуктів також зміниться. Виявляється, скарги на тарифи в портах півострова надходили ще в 2015 році, нині вони поновилися. Співробітники антимонопольної служби почали перевіряти, наскільки обґрунтовані претензії. Раніше зазначалося, що під час перехідного періоду інших тарифів бути не може, нагадує автор, а нині експерти дедалі частіше говорять про те, що Крим став повноправною частиною Росії і настав час змінювати вартість перевалки вантажів у портах, тим паче  підприємці скаржаться: на півострові тарифи вдвічі-втричі вищі, ніж у середньому по Росії.

Однак так вважають не всі. Один із співробітників державного унітарного підприємства «Кримські морські порти», який побажав, щоб «Крымская правда» на називала його імені, пояснив, що тариф було встановлено 23 лютого 2016 року на федеральному рівні. Тому незрозуміло, як його можуть змінити після республіканських перевірок. Понад те, сам факт перевірок, за його словами, викликає багато запитань, тому що місцеві фахівці намагаються заперечити рішення, ухвалене в Москві.

Далі — найцікавіше, тому дослівно: «Однак пересічних кримчан питання тарифів мало цікавлять. Їм важливо бачити в магазинах доступні за ціною продукти. Поки що ми випереджаємо навіть Москву і Санкт-Петербург. Так, згідно з даними одного з досліджень, кілограм картоплі в столиці Росії коштує вдвічі дешевше, ніж у столиці Криму. Літр молока в Москві можна купити за 40—50 рублів, у Сімферополі — за 60—90. Кримчани стверджують, що навіть наші місцеві вина коштують у Санкт-Петербурзі дешевше, ніж у магазинах півострова, що парадоксально, адже їх нікуди везти не треба. Причини таких цін у Криму кожен пояснює по-своєму. Одні звинувачують державу, інші — сусіда, який помідори з городу продає втридорога. А по суті на півострові жити стає дедалі дорожче. Можливо, змінити такий стан речей допоміг би жорсткий контроль за цінами і в портах, і в невеликій ятці. Можна нагадати, як навесні 2014 року різко зросла вартість житла, яке здавалося в оренду. Тоді сотні гривень перетворювали на тисячі рублів ми самі, кримчани, пояснюючи це тим, що військові й держслужбовці зможуть собі дозволити однокімнатну квартиру за 15 000 рублів. А в підсумку від таких дій постраждали всі».

«Крымскую правду» читала Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.