На Сумщині продовжуються масові протести селян проти різкого зниження закупівельних цін на молоко

 

«Голос України» вже розповідав, що у Роменському районі на Сумщині власники корів досягли певного успіху. Після того як учасники протестної акції не пустили збирачів до населених пунктів та не дозволили їм скупити там продукт за безцінь, переробники погодились повернутись до попередньої ціни — 5 грн. за літр зданого молока. Ще й запевнили, що доплачуватимуть за жирність. Цьому посприяла і позиція районної влади. Райдержадміністрація оголосила про наміри створити сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, котрий прийматиме у селян молоко на взаємовигідних умовах.

 

Перемога роменчан надихнула сусідів. 16 лютого відбулись сходини селян у Конотопському і Буринському районах. У Конотопі на допомогу одноосібним виробникам молока прийшла міськрада. За словами міського голови Артема Семенихіна, до нього з проханням надати підтримку звернулися мешканці села Великий Самбір. А. Семенихін тепер має репутацію успішного борця з монополістами, бо не так давно схожий конфлікт виник і в Конотопі. Так само, як скупники молока домовились «опустити» на нього закупівельні ціни, у Конотопі приватні пасажироперевізники вирішили різко підвищити вартість проїзду в маршрутках. Однак зазнали цілковитого фіаско: дякуючи «політичній волі» міського голови та одностайності конотопців, перевізникам довелось не лише повернутись на круги своя, а й навіть знизити вартість своєї послуги.


Протестну акцію у Великому Самборі запланували на 5-ту годину ранку, бо пізніше власники корів зібратися не зможуть: прийде час порати худобу. Тож у міськраді повідомили, що виділять автобус, котрий вирушить туди із Конотопа о 4.30 ранку. Хто із містян захоче, той зможе скористатися цим транспортом і поїхати підтримати селян. Окрім представників міськради, до акції також приєднались члени конотопського «Правого сектора», прибули і чиновники із райдержадміністрації. Проте жодного представника молокозаводів на зустріч не з’явилось, хоч їх і запрошували.


У Хустянці Буринського району того ж дня відбулись сходини селян. Людей обурило те, що до них на зустріч приїхали не скупники молока і не представники молокозаводів, а шестеро поліцейських на чолі з керівником районного осередку цього правоохоронного органу.


Селяни розповідають, що досягли домовленості з одним із молокозаводів здавати молоко на переробку за ціною 6 грн. за літр. Але коли молоковози цього підприємства вирушили до Хустянки, їм заблокували дорогу і не пустили до села. Люди вважають, що у цьому «замішана» місцева влада, котра діє заодно зі скупниками. Ті опустили закупівельні ціни на молоко із 5 до 4 грн. за літр і погрожують, що на цьому не зупиняться.


Начальник відділу агропромислового розвитку Буринської райдержадміністрації Ігор Мірошник запевнив людей, що 4-гривнева закупівельна ціна на молоко просто «склалася» на ринку. Цього б не сталося, якби селяни уклали письмові угоди зі скупниками сировини. Тоді у разі порушення домовленостей це можна було б запротоколювати та звернутися до відповідних інстанцій. Однак чиновник так і не відповів на запитання, що прозвучало на зустрічі: чому він за більш як 10-річне перебування на посаді досі не ініціював таку роботу?


Ситуація із закупівельними цінами на молоко з особистих селянських господарств періодично загострюється на Сумщині вже не менше 15 років. Щоразу переробники домовляються і синхронно «опускають» ціни. Але ще жодного разу скупники молока не доходили до такого цинізму, як нинішньої зими. Раніше ціни падали влітку, коли корів виганяли на природні пасовища, а надої молока зростали.


У представників влади також запитали, чому «із кожної корови» під час розрахунків за здане молоко утримують податок з доходу і військовий збір. Чиновники у відповідь посміялись, але запевнили, що нічого про це не знають.

Сумська область.