Понад 15 мільйонів гривень з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на найближчій сесії Рівненської облради розподілять для фінансування природоохоронних заходів у нинішньому році.

Таку пропозицію внесла на сесію комісія облради з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, яку очолює Володимир Валявка.

Директор департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Володимир Захарчук повідомив, що перелік об’єктів фінансування формується на основі заявок від місцевих рад — на початок лютого їх отримано майже на 50 мільйонів гривень. Вони надходитимуть до департаменту й надалі, а за результатами розгляду будуть додатково внесені на розгляд профільних комісій обласної ради.

— Першочергово було відібрано ті об’єкти, будівництво яких необхідно завершити цього року. Надавали перевагу й проектам, які готові співфінансувати з місцевих бюджетів. Також внесено ті природоохоронні заходи, котрі вже мають проектно-кошторисну документацію, оскільки через тривалий термін її виготовлення торік не встигли використати більш як чотири мільйони гривень. Проте ці кошти вдалося зберегти і внести до цьогорічного фонду, — розповів голова комісії Володимир Валявка.

Він також повідомив, що у плані роботи комісії виокремлено пункт про контроль над прийнятими рішеннями. За результатами першого півріччя це дасть змогу депутатам не лише проінспектувати стан проведених заходів, а й у разі їх неналежного виконання — можливість перерозподілити кошти.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.