Футбол. Ліга Європи. Перші матчі 1/16 фіналу. 16 лютого.

AZ (Нідерланди) — «Ліон» (Франція). 1:4. «Краснодар» (РФ) — «Фенербагче» (Туреччина). 1:0. «Боруссія» (Німеччина, Менгенгладбаг) — «Фіорентіна» (Італія). 0:1. «Ростов» (РФ) — «Спарта» (Чехія). 4:0. «Гент» (Бельгія) — «Тоттенгем» (Англія). 1:0. «Олімпіакос» (Греція) — «Османлиспор» (Туреччина). 0:0. «Лудогорець» (Болгарія) — «Копенгаген» (Данія). 1:2. «Астра» (Румунія) — «Генк» (Бельгія). 2:2. ПАОК (Греція) — «Шальке-04» (Німеччина). 0:3. «Хапоель» (Ізраїль, Бєер-Шева) — «Бешикташ» (Туреччина). 1:3. «Вільярреал» (Іспанія) — «Рома» (Італія). 0:4. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Сент-Етьєн» (Франція). 3:0. «Андерлегт» (Бельгія) — «Зеніт» (РФ). 2:0. «Легія» (Польща) — «Аякс» (Нідерланди). 0:0. «Атлетік» (Іспанія) — АПОЕЛ (Кіпр). 3:2.

***

«Сельта» (Іспанія, Віго) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:1. Гол: Бланко Лещук, 27.

«Сельта»: Альварес, Гоні, Ронкалья, Кабраль, Мальо, Ернандес, Васс, Радоя (Госабед, 74), Аспас, Бонгонда (Сісто, 58), Гвідетті (Россі, 84). Тренер — Едуардо Біццо.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі, Марлос (Азеведо, 90+3), Малишев, Фред, Тайсон (Бернард, 84), Дентіньо (Коваленко, 46), Бланко Лещук. Тренер — Паулу Фонсека.

Рефері — Гедімінас Мажейка (Литва).

Віго. Стадіон «Балаїдос». 18 318 глядачів. 14 градусів.

Нині більшість наших клубів ще готуються до початку другої половини українського чемпіонату, а «Шахтар» уже стартував у перегонах за призами. Втім, в Іспанії він почав поєдинок досить скромно. Але поступово налаштувався на серйозну боротьбу, розправив крила й забив м’яч у середині першого тайму.

Події розгорталися так: Фред перехопив м’яч у центральному колі. Зробив передачу на Тайсона, котрий обіграв двох опонентів і передав своєрідну естафету Марлосу. Той вийшов сам на сам з голкіпером і відправив м’яч у ворота, але з лінії його виніс оборонець. Та от біда для господарів — прямісінько на ногу Бланко Лещуку (на знімку). А от той не схибив і забив свій дебютний гол у євротурнірі.

Цей мінімальний рахунок українському клубу вдалося утримати до фінального свистка. Щоправда, в другому таймі «Сельта» намагалася бодай зрівняти рахунок. А «Шахтар» бігав у гострі контратаки. Однак нікому забити не пощастило. «Гірники» виграли матч і зробили серйозний крок до того, щоб опинитися у наступній стадії турніру.

До речі, матч у відповідь відбудеться 23 лютого на ОСК «Металіст» у Харкові. Там очікується серйозна підтримка донеччанам.

***

— Ми грали проти злагодженої команди, — сказав після зустрічі Паулу Фонсека. — «Сельта» вправно діяла в обороні і не давала нам атакувати.

Звичайно, я задоволений перемогою. Бланко Лещук забив, і мене це тішить. Попереду у нас харківська зустріч, і вдома ми маємо зіграти так само надійно.

***

Хоча і суперник не збирається здаватися, про це заявив тренер команди Едуардо Біццо:

— Для досягнення позитивного результату вдома нам забракло витонченості. Але в цілому команда показала добру самовіддачу та пристойний рівень гри. Вважаю, що нам до снаги за тиждень відігратися в Україні і показати потрібний результат.

У «Шахтаря» сильна команда, котра звикла до перемог й атакувальної гри. Ми побачили її стиль гри. Зрозуміло, що вдома вона налаштовується на перемогу. Але ми теж сильні, тому сподіваємося на позитивний підсумок...

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.

Фото shakhtar.com