Погоджувальна рада


Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада розгляне низку законопроектів, спрямованих на поліпшення соціального захисту постраждалих на Майдані під час Революції Гідності та родин Небесної Сотні, а також військовослужбовців, котрі нині боронять Українську державу на Донбасі в ході АТО. Окрім того, на розгляд парламенту в рамках «тематичних днів» буде винесено законопроекти про захист прав внутрішньо переміщених осіб, блок питань аграрної політики, паливно-енергетичного комплексу, правоохоронної діяльності, фінансів та банківської діяльності, позачергові місцеві вибори.

 

Олександр Данченко, Ігор Гринів, Віктор Чумак.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк.

 

Три роки тому 20 лютого був такий самий сонячний морозний ранок, але «небо впало» — мирні мітингувальники були жорстоко розстріляні з вогнепальної зброї, і слідство за три роки досі не назвало винних у цих страшних подіях і нікого не притягнуто до відповідальності. З нагоди третіх роковин розстрілів на Майдані депутати вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання. Під час погоджувальної ради голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп пролунало багато закликів демонструвати єдність, а не розбрат.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив про законодавчу ініціативу Кабінету Міністрів — законопроект про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№ 5697), метою якого є надання статусу учасника бойових дій для осіб, які одержали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості чи легкі). А особам, котрі стали інвалідами внаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження, та населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, під час проведення антитерористичної операції, — пропонується надати статус інвалідів війни, а також відповідні пільги. Нинішнього тижня парламент також планує розглянути ще декілька законопроектів, які стосуються вшанування пам’яті героїв, — про статус ветеранів війни і гарантії соціального захисту (№ 5697), про внесення змін до законодавчих актів України з питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів їхніх сімей (№ 4995); проект постанови про вшанування героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових тощо.


У вівторок Верховна Рада також планує розглянути блок аграрних питань, питання паливно-енергетичного комплексу і проекти постанов про призначення позачергових виборів у низці населених пунктів. У середу на розгляд парламенту буде винесено питання ратифікації та захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Особливу дискусію в парламенті викликає, зокрема, законопроект про окуповані території. На четвер заплановано блоки питань правоохоронної діяльності, а також фінансів та банківської діяльності. Парламент також має затвердити в цілому проект порядку денного шостої сесії Верховної Ради восьмого скликання.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що три роки після Майдану свідчать про бездіяльність влади. «Чотири генпрокурори присягалися розслідувати злочини на Майдані, однак вони потратили три роки, щоб приховати докази злочинів на Майдані, а розслідування затягувалися зумисно», — стверджувала політик. О. Сироїд запропонувала створити ТСК для контролю за органами правопорядку, які мали розслідувати злочини на Майдані, чи проголосувати за відповідний проект постанови.


Фракція Блоку Петра Порошенка запропонувала прийняти законопроект № 6068, яким відвести територію у центрі Києва для Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні для подальшого створення Музею Революції Гідності. «Герої Майдану відкрили нову сторінку незалежності нашої держави. Це те, що стане наріжним каменем сильної, розвиненої та модерної України, і має увіковічнитися в історії», — сказав лідер фракції БПП Ігор Гринів.


Він також закликав колег по парламенту припинити блокаду залізниці на Донбасі. «Три роки тому українці вийшли на вулицю за право на європейський вибір, право на свободу і демократію. Але демократія — це сила закону, а не закон сили.

Депутатський мандат дає право на прийняття законів, а не на безнаказане хуліганство і побиття поліції чи блокування залізниць», — відзначив він і закликав депутатів продемонструвати суспільству приклад консолідації. За словами Гриніва, від цієї блокади у заручниках опинився весь український народ. Адже небезпека зупинки теплових електростанцій та гуманітарна криза загрожує половині країни — від Києва до Краматорська. Відтак, мільйони людей залишаться без світла та тепла посеред зими, а великі підприємства Маріуполя, Запоріжжя та інших промислових міст перебувають на межі зупинки. «Якщо це станеться — тисячі українців опиняться без роботи, а Державний бюджет зазнає мільярдних збитків», — підкреслив лідер фракції. Водночас І. Гринів заявив про повну підтримку будь-яких антикорупційних ініціатив та заходів по боротьбі із контрабандою і спекуляціями на ринку вугілля і електроенергії.


Водночас представники фракцій, котрі вважають себе нині опозиційними, висловили багато критики на адресу чинної влади. Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк закликав владу «не йти проти народу, як основного джерела влади, не обкрадати його, і не бути посібниками колонізаторів, не прикриватися смертями тих, хто загинув за Батьківщину». Він повідомив, що в понеділок під час сутичок на Майдані було побито народного депутата України Єгора Соболєва. Березюк закликав ухвалити закон про окуповані території, новий виборчий закон та змінити склад ЦВК. «Єдиним способом і інструментом для будівництва держави є новий закон про вибори, — сказав лідер фракції «Самопоміч». — Ми не маємо права воювати один із одним і зобов’язані в парламенті прийняти закон про окуповані території, а не перекидати проблеми на плечі людей, а також новий закон про вибори та оновити склад ЦВК. Сьогодні опір колонізації має стати нашим політичним завданням».


У свою чергу лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що особи, котрі в понеділок на Майдані завдавали тілесних ушкоджень поліцейським, в т. ч. і народні депутати, понесли відповідальність у відповідності до закону. «Ми закликаємо Єгора Соболєва і Семенченка — ви готові визнати власну політичну відповідальність за дії, які провокують дестабілізацію у воюючій країні?» — сказав Бурбак. Він також висловив обурення позицією заступника Голови Верховної Ради Оксани Сироїд, яка в ефірі одного з телеканалів звинуватила нинішніх представників влади у змові з Януковичем. «Виявляється, це не Янукович і Захарченко давали команди вбивати людей, а самі учасники Революції Гідності у себе стріляли», — сказав М. Бурбак.
Водночас лідер фракції «Народного фронту» відзначив, що понеділкові заворушення в Києві не переросли в жорсткі сутички завдяки чітким та рішучим діям правоохоронців. Він повідомив, що за його інформацією, заворушення у центрі Києва повинні були перерости у жорстокі сутички, посіяти хаос і безлад. «Чіткі та рішучі дії правоохоронних органів з організації безпеки масових заходів сприяли тому, що у воюючій країні було зірвано план дестабілізації», — наголосив М. Бурбак.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко звернулася з вимогою до Голови Верховної Ради негайно зареєструвати проект постанови про відставку Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Вона поінформувала, що депутати з фракції ще минулого тижня внесли до парламенту проект відповідної постанови, однак його не було зареєстровано. «Якщо постанова не буде зареєстрована, ми звернемося із заявою про злочин щодо перевищення посадових повноважень», — заявила Ю. Тимошенко.


На це, у свою чергу, глава парламенту Андрій Парубій зауважив, що згідно з роз’ясненням юридичного управління Верховної Ради, проект постанови про відставку уряду може бути зареєстровано у парламенті за підписом не менш як 150  народних депутатів, або за поданням Президента.


Лідер фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко назвав помилковим рішення про збільшення з 1 січня ціни на газ для промислових споживачів, що призвело до суттєвого зростання цін на всі товари. І закликав переглянути Держбюджет-2017 з урахуванням додаткових надходжень та спрямувати додаткові кошти на підвищення зарплат і пенсій. Парламентарій також закликав парламент ухвалити закон, щоб надати державну підтримку 17 тисячам цивільних людей, котрі отримали поранення чи стали інвалідами внаслідок бойових дій у зоні АТО.


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко різко відмежувався від заяви депутата з його фракції Андрія Артеменка, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, щодо так званого «Плану Трампа» — начебто про передачу Росії Криму в оренду на 50—100 років. Ляшко наголосив, що це — особиста думка депутата Артеменка, яка суперечить позиції партії, і звернувся до колеги з вимогою скласти депутатський мандат. А якщо депутат Артеменко не складе мандат добровільно, то Олег Ляшко заявив — як лідер фракції він порушить питання про виключення депутата зі складу фракції та партії радикалів.


«Наша позиція незмінна — Росія — агресор і має забратись з України до чортової матері, — сказав Ляшко у коментарі журналістам. — Саме тому я вимагаю від Андрія Артеменка скласти мандат. У Радикальній партії Україною не торгують».
Ляшко також відзначив, що не підтримує блокаду залізниці на Донбасі, однак ця блокада, за його словами, як «нарив», показала величезні проблеми — що влада за три роки нічого не зробила, щоб не бути залежними від вугілля, що поставляється з тимчасово окупованих територій Донбасу. Ляшко закликав шукати компроміс і провести закрите засідання парламенту, на якому обговорити, чи є альтернатива донецькому вугіллю, які плани у влади щодо модернізації ТЕЦ тощо, створити у парламенті ТСК для розслідування зловживань у зоні АТО під час перевезення товарів з окупованих територій. А також ухвалити законопроект про націоналізацію майна країни-агресора.


Представник ДГ «Відродження» закликав заслухати під час години запитань до уряду звіт в. о. міністра охорони здоров’я щодо реформи в охороні здоров’я, зокрема, створення госпітальних округів, що призводить до закриття місцевих лікарень. А також відновити дотації для аграрних виробників, ухвалити постанову про обґрунтування тарифів на житлово-комунальні послуги.


ДГ «Воля народу» наполягає на ухваленні законопроекту про передачу громадам земель, які перебувають за межами населеного пункту, але розташовані довкола нього. Володимир Бандуров заявив, що скасування спецрежиму ПДВ для аграрної сфери вже призвело до скорочення бізнесу. «Як свідчить світова практика, кращим варіантом є скасування всіх податків для аграрних виробників і запровадження єдиного податку, — сказав він. — Єдиний спосіб підвищення пенсій та інших соціальних виплат — це виведення економіки з тіні».


Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, як колишній комендант Майдану, закликав народних депутатів, щоб гідно вшанувати Героїв Небесної Сотні, відкинути пиху і популізм, і стати єдиними. «Україна дуже дорого заплатила за право бути вільною і власноруч приймати рішення про своє майбутнє, це мають пам’ятати ті, хто розпочав блокаду», — сказав він.


Представники парламентських комітетів також порушили низку нагальних питань, які потребують законодавчого врегулювання. Зокрема, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко повідомила, що після зростання мінімальної зарплати до 3200 гривень лікарі вищої категорії почали отримувати таку саму зарплату, як і санітарки, прибиральниці та охоронці, бо посадовий оклад лікаря залишився на рівні 1600 гривень. Депутат закликала проголосувати за збільшення медичної субвенції на фонд оплати праці лікарень, щоб виплатити надбавки лікарям.

Дослівно

Представник Президента України у Верховній Раді Артур ГЕРАСИМОВ:


— Чим швидше учасники блокади зрозуміють, що організатори акції використовують їх у нечесній грі, тим швидше вони відмовляться діяти в інтересах Москви.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.