У неділю на тлі вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні на Майдані відбулося віче учасників та прихильників блокади тимчасового окупованих районів Донбасу. Після його завершення колона рушила до перехрестя вулиць Інститутської та Банкової.

 

Однак після того, як поліцейські відтіснили протестувальників із Банкової та перекрили їм прохід до Майдану, колона вирушила до Грушевського, щоб повернутися до центру столиці через Європейську площу. Саме там відбувся другий раунд сутичок, під час якого дехто зазнав ушкодження.


Учора відділ комунікації столичної поліції повідомив, що під час недільних сутичок на контрольно-пропускному пункті, встановленому біля Європейської площі, було затримано шістьох осіб. Після встановлення їхніх анкетних даних правоохоронці склали адміністративні протоколи: на п’ятьох — за ст. 173 (Дрібне хуліганство) та ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського) Кодексу України про адміністративні правопорушення, та ще на одного — лише за ст. 173 КУпАП. Згодом усіх затриманих було звільнено.


До чергової частини київської поліції також надійшли повідомлення про те, що шестеро осіб звернулися до лікарів із тілесними ушкодженнями. Крім того, керівник Національної поліції Сергій Князєв у Твіттері повідомив про травмованих правоохоронців. «Дівчині-поліцейській зламали пальці. Іншому — руку. У третього — закрита черепно-мозкова травма і зламаний ніс», — написав він.


Водночас чимало українських громадян та політиків засудили організацію та проведення на Майдані акцій саме у дні, коли ми згадуємо загиблих Героїв Небесної Сотні. Зокрема, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила жаль, що «в ці поминальні дні, коли тисячі людей ідуть вшанувати пам’ять Справжніх», було влаштовано брудні провокації та бійки. «Яке відношення до дискусії про статус контрольованих Росією територій, майбутнє Донбасу, контрабанду, з якою треба боротися, має все це дійство, влаштоване у роковини Майдану. Гидко і соромно», — написала вона у Фейсбуці.


А керівник Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що в час, коли про події трирічної давності поки що нагадують лише скромні портретики Героїв Небесної Сотні на місці їхньої загибелі, завдяки протестувальникам, які хочуть виявляти свою активність саме в дні загибелі Героїв, для них тепер не залишилося місця навіть в інформаційному просторі, бо його заполонили сварки, бійки та протистояння між тими, хто ніби був разом на Майдані. «Говорити, що саме така «боротьба» є виявом шани до загиблих героїв, — це глупота і пиха. Є час, коли на Майдані має бути тільки Небесна Сотня. 18—20 лютого — саме такі дні», —- вважає він.