Справу, що спричинила ще на початковому етапі значний резонанс, розглядає Залізничний районний «суд» Сімферополя. І справа ця проти відомого кримського журналіста Миколи Семени, якого, втім, знають далеко за межами Кримського півострова.


Свого часу він працював у низці провідних українських і російських засобів масової інформації. Нещодавно він вийшов на пенсію, але продовжував свою журналістську діяльність, співпрацюючи з проектом «Крим. Реалії», який було створено після анексії Криму та покликано розповідати правду про події, що відбуваються на півострові.


Сміливі статті журналіста не могли залишитися без уваги російських спецслужб, які уважно відстежують діяльність кримських журналістів —тих, котрі підтримують зв’язки з материковою частиною України. 19 квітня 2016 року до нього в будинок у Сімферополі наскочили з обшуком співробітники ФСБ, які вилучили комп’ютери та іншу оргтехніку, а також носії інформації.


Потім його відвезли до управління ФСБ (раніше в цьому будинку було Головне управління СБУ в Автономній Республіці Крим. — Авт.) на бульварі імені Івана Франка в Сімферополі, допитували протягом довгих годин, після чого відпустили на підписку про невиїзд.


Миколі Семені висунули обвинувачення в розпалюванні сепаратизму, тобто у закликах до зміни територіальної цілісності Російської Федерації. Ідеться про Кримський півострів, який був анексований і який Росія вважає своєю територією.


Перший розгляд було призначено на 17 лютого. За дивним, якщо не сказати більше, збігом обставин напередодні затримали на 10 діб адміністративного арешту адвоката Еміля Курбедінова, який є і захисником Миколи Семени, і представників активістів кримськотатарського народу, проти яких російські силовики порушили під різними приводами кримінальні справи. В адвоката також під час обшуку було вилучено всі електронні носії, де були матеріали справ, які він вів у суді. Звісно, він не міг повноцінно підготуватися до судового процесу. Тож розгляд справи відклали на 28 лютого.


Сам Микола Семена в коментарі журналістам повідомив, що кримінальна справа, яка порушена проти нього, суперечить і низці норм міжнародного права, і нормам права Російської Федерації.


«Росія має ділянку невстановленого кордону з Японією, Грузією, а також з Україною, оскільки за російськими законами законним є кордон по Керченській протоці, а не по Перекопському перешийку, тому говорити про збереження своєї територіальної цілісності зарано», — вважає він.


«Моя стаття, — повідомив Семена, — була опублікована під рубрикою «Думка» і стаття 29 Конституції РФ гарантує мені свободу слова та свободу висловлення своєї думки. У зв’язку з цим ми вважаємо, що на такій підставі кримінальна справа суперечить законодавству».


«Голос України» відстежуватиме перебіг цього судового засідання.


Вл. інф.