Учора у Верховній Раді відбувся «День Криму». Цей міжкультурний та правозахисний захід продемонстрував реальну ситуацію на тимчасово окупованому півострові. Було привернуто увагу українського політикуму до проблем деокупації Криму, порушення прав людини на окупованій території. У парламенті виступив дитячий музичний колектив «Кримська родина» Кримськотатарського культурного центру (на знімку). Дівчатка співали кримськотатарською мовою, що Батьківщина в них, як і мама, одна. Пройшла також презентація Доповіді міжнародної експертної групи щодо подій 26 лютого 2014 року перед будівлею Верховної Ради Автономної Республіки Крим, які стали початком окупації Криму. 

 

Народний депутат України Рефат Чубаров, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оглядають фотовиставку портретів кримських політв’язнів.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
 

У кулуарах парламенту було розгорнуто фотовиставку «Боротьба крізь роки» кримського фотохудожника Baykus із портретами кримських політв’язнів, загиблих активістів та зниклих безвісти, виставку кримськотатарського декоративно-ужиткового мистецтва «Zіncіr. Ланки пам’яті» художника і скульптора Рустема Скибіна, а також благодійний ярмарок на підтримку дітей політв’язнів у Криму «Рука допомоги»: народні депутати та гості парламенту могли придбати сувеніри із кримськотатарською символікою, кримськотатарські солодощі.


Учасники заходу наголошували на тому, що окупація Автономної Республіки Крим є абсолютно незаконною. Правозахисники, представники Української гельсінської спілки, розповідали про численні політичні переслідування на окупованій території, сфабриковані справи та судові рішення, зникнення, викрадення, катування і вбивства активістів, котрі виступали проти захоплення півострова, рейди в будинках, мечетях і школах, незаконні арешти та насилля.


Зокрема, за звинуваченням в участі в ісламській організації «Хізб ут-Тахрір» заарештовано 19 осіб. На території тимчасово окупованого Криму незаконно утримують у в’язницях щонайменше 29 політв’язнів.


Захід відбувся за підтримки Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, Української гельсінської спілки з прав людини, заступника голови Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Георгія Логвинського.


Дружина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Cафінар не приховувала сліз. «Колись моїх батьків вислали, завантажили у вагони для худоби і відправили, і ми ось через багато років із величезними труднощами, через зони, через табори, психушки повернулися на Батьківщину і тепер не хочемо залишати Крим, свою Батьківщину, і тримаємося з усіх сил, — розповіла вона. — Якщо ми залишимо Крим, то його потім ніколи не повернуть. А Крим — це Україна».


«Насправді відчувається надзвичайний біль за те, що Крим було вкрадено, і відповідальність за те, що ми, як політики, маємо не витрачати час на чвари, а зробити все для того, щоб Крим було повернуто Україні, щоб відбулась деокупація Криму», — наголосила в коментарі журналістам Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона придбала на ярмарку сувеніри та солодощі, щоб підтримати родини кримських політв’язнів, хоча робить це не один день. «Ті хлопці, яких затримано у Криму, є найбільш безправні, тому що до них не можуть допустити українських консулів, міжнародні гуманітарні місії, — зауважила І. Геращенко. — Маємо на всіх міжнародних майданчиках кричати, що Крим украдено, і Росія має його повернути. Але наша законодавча влада потребує оновлення, більш динамічної відповіді на ті виклики, які сьогодні стоять перед Україною». Парламентарій назвала символічним ухвалення українським парламентом звернення до ОБСЄ та інших країн—членів ОБСЄ стосовно того, що вибори до Держдуми Росії було сфальсифіковано у Криму через насильницьке внесення до списків виборців понад двох мільйонів українців, яким було насильницько видано паспорти країни-агресора.


«Маємо привернути увагу влади до невідкладних дій, які повинні бути здійснені з боку Української держави, — наголосив у коментарі «Голосу України» народний депутат України, лідер Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров. — Ми недопустимо затягнули зі створенням робочої групи у складі Конституційної комісії, яка мала б напрацювати зміни і доповнення до розділу Х Конституції України «Автономна Республіка Крим». Цю роботу має розпочати Президент України, за його ініціативою має бути створена така робоча група, про що він не раз казав у своїх виступах. Сподіваюся, найближчими днями така робота розпочнеться. Україна володіє ключем, за яким можна повернути Крим, — це право кримськотатарського народу на самовизначення на своїй землі у складі Української держави».


«На жаль, уряд і парламент, коаліція не роблять фактично нічого для повернення Криму, — зауважила в коментарі «Голосу України» заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. — Бо, окрім заяв, які озвучуються з парламентської трибуни, людям у Криму ані холодно, ані жарко. Для України і для Криму було б сильним поєднати питання Криму та окупованої частини Донбасу. Це для Росії різні території, бо Крим їй був потрібен, а Донбас — ні. А для України це її території. Поєднавши ці питання, отримаємо нове звучання теми Криму».


«Нам важливо показати всім громадянам, що ми піклуємося про Крим, що не будемо нічого і нікого продавати, здавати в оренду, наша мета — повернути Крим, людей під контроль України та відповідно територій», — підкреслив Георгій Логвинський.