«За державні кошти лікування гепатиту С отримують лише декілька відсотків громадян. Самостійно купувати ліки можуть не всі — дорого, тому звертаються до фахівців на пізніх стадіях хвороби. Коли ціни на медикаменти, зокрема від гепатиту С, стануть доступні? Що для цього робить держава?»


Марина ХОХЛОВА.


Харківська область.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна СУПРУН (на знімку):

 


— Міністерство співпрацює з фармацевтичними виробниками над доступністю ліків для пацієнтів. Зокрема, днями було підписано договір з американською компанією Gіlead, що дасть можливість поширити оригінальний препарат Совалді від гепатиту С в аптеках за прийнятними цінами. Він призначений для лікування специфічного типу гепатиту, який є у 70 відсотків хворих, та забезпечує 98 відсотків одужання за короткий термін порівняно з іншими медикаментами.


Препарат Совалді має найближчим часом надійти до аптек. Вартість однієї дози — 250 доларів, а для одужання потрібно три дози. Для порівняння: в європейських країнах аналогічний курс коштує тисячі доларів. Найважливіше те, що пацієнти, яких не охоплює державна програма з отримання безплатних ліків, зможуть придбати їх в аптеці за закупівельною ціною. Це справжня перемога для українських громадян, адже доступні медикаменти — більше врятованих життів.


У подальшому МОЗ розглядає можливість закупівлі нових препаратів оригінального виробника, які охоплюють більше типів гепатиту. Крім того, МОЗ планує співпрацювати з Gіlead над програмами превентивної медицини, проводитиме просвітницьку роботу, тестування пацієнтів. Оскільки вакцини від гепатиту С не існує, то важливо проводити перевірки та контролювати своє здоров’я, а в разі виявлення хвороби, відповідально поставитися до лікування.


Сергій МЕЛЬНИК.