Для виведення банківської системи із кризи потрібно ухвалити законопроекти, спрямовані на розв’язання проблем вкладників і валютних позичальників. Про це під час брифінгу заявив співголова фракції «Опозиційний блок» Олександр Вілкул. Він повідомив, що фракція «Опозиційний блок» розробила законопроект про реструктуризацію зобов’язань громадян України по кредитах в іноземній валюті, а також зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (нова редакція).


Перший законопроект, за його словами, спрямовано на реструктуризацію і переведення валютних кредитів у гривні зі списанням двох третин реструктуризованого боргу. А для того, щоб колектори не вибивали гроші з людей, запроваджується правило так званої «першої руки». Якщо банк продає кредит з дисконтом, то насамперед його може купити позичальник. Також, зазначив парламентарій, передбачено створення реєстру боржників валютних кредитів.


Другий законопроект, наголосив Олександр Вілкул, спрямований на захист прав вкладників. «Ми пропонуємо підсилити відповідальність Нацбанку й власників банків. Збільшити гарантовану суму повернення з 200 тисяч до мільйона гривень. А щоб уникнути корупції, передбачається обов’язкова участь вкладників в адміністративній раді Фонду гарантування вкладів і роботі ліквідаційної комісії», — сказав він.


Народний депутат зазначив, що ці законопроекти пройшли європейську експертизу, розглянуті в комітетах Верховної Ради, але, на жаль, їх прийняття блокується.