Законопроект про створення окремого органу протидії фінансовій злочинності має бути розглянутий на найближчому засіданні Координаційної ради реформ. Про це днями повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк, ознайомлюючи з суттю цього документа членів Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

 

За його словами, новостворений орган називатиметься Служба фінансових розслідувань. Його основним завданням, відповідно, стане виявлення серйозних економічних злочинів, а не участь у силовому тиску на бізнес, у чому податкову міліцію часто звинувачують сьогодні. «Нині податкова міліція використовується як силовий важіль, що неприпустимо, — заявив Олександр Данилюк. — Під дулами автоматів можна збирати лише данину. Практика Золотої Орди у ХХІ сторіччі неможлива».


Міністр повідомив, що у Службі фінансових розслідувань працюватиме утричі менше працівників, ніж нині у податковій міліції, що дасть можливість значно підвищити їм зарплати. Половину працівників становитимуть детективи, яких винайматимуть на конкурсній основі. Керівника СФР обиратимуть теж після конкурсу строком на п’ять років, протягом яких можливості його звільнити будуть сильно обмежені.


Крім того, за задумом урядовців, СФР має займатися винятково серйозними фінансовими злочинами проти держави. Адміністративні справи та урегулювання відносин між суб’єктами господарської діяльності у майбутньому розслідуватиме Національна поліція та інші правоохоронні органи, які на це уповноважені.


Представляючи законопроект, Олександр Данилюк підкреслив, що це далеко не презентація концепції Служби фінансових розслідувань, бо цей документ було подано на розгляд уряду ще у вересні минулого року.


Утім, деякі члени комітету обурилися тим, що досі не мають на руках цього законопроекту, й навіть на розмову з народними депутатами міністр його не приніс для глибшого ознайомлення. До того ж виступ очільника Мінфіну розкривав суть новоствореної служби лише у загальних рисах. Понад те, за словами голови комітету Ніни Южаніної, неприпустимо й те, що до роботи над цим важливим документом не був залучений жоден народний депутат. Тож вона запропонувала створити робочу групу з чотирьох членів комітету, які віднині доопрацьовуватимуть урядовий законопроект. Адже уже у процесі розмови з міністром у депутатів виникло дуже багато заперечень та уточнень.


Нагадаємо, питання створення нового органу з розслідування фінансових злочинів особливо гостро актуалізувалося після того, як народний депутат Тетяна Острікова минулого місяця заявила, що через помилку у змінах до Податкового кодексу податкова міліція з 1 січня де-юре ліквідована, хоча де-факто її повноваження не передано новому органу. У відповідь на такі закиди Державна фіскальна служба, Міністерство фінансів та профільний комітет парламенту виступили із запереченням цього твердження. Тож хоча нині податкова міліція існує у попередньому вигляді, але з огляду на численні скарги на її роботу та плани реформувати податкову систему, очевидно, що невдовзі обговорюваний законопроект про створення окремого органу протидії фінансовій злочинності може з’явитися у парламенті.