Щойно у Рівненській обласній раді з’явилися співробітники УСБУ в Рівненській області, як місцеві інтернет-сайти вибухнули голосними заголовками зі словами «обшуки», «сепаратизм»...


Насправді ж, як повідомила у соцмережі прес-група УСБУ в Рівненській області, 23 лютого «у рамках відкритого Генеральною прокуратурою кримінального провадження, за дорученням слідчого ГПУ співробітники СБУ проводили процесуальні дії у Рівненській обласній раді. Правоохоронці вивчають документи, згідно з якими на розгляд ради у 2016 році окремими депутатами виносилися питання, які порушують Конституцію. Про результати слідчих дій в облраді ми поінформуємо громадськість».


Голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук зазначив, що ніяких обшуків не було. А відбулося вилучення окремих рішень, звернень, протоколів та інших документів за минулий рік. А працівниця прес-групи УСБУ в Рівненській області, коментуючи цю подію для ЗМІ, додала: «Для вивчення і правової оцінки».


Чутки поширюються швидше, ніж інформація в Інтернеті. Називались прізвища депутатів Рівнеоблради, які нібито причетні до «тихого сепаратизму». Спеціально вживаю слово «нібито», оскільки вилучені документи ще не вивчені, не доведено причетність депутатів до «сепаратизму» чи «порушення Конституції», про яке, на думку мислячих людей, поспішно заявлено у поширеному в соцмережі повідомленні прес-групи згаданого силового відомства. Адже допоки винуватість людини не доведена в суді, навішувати ярлики чи робити будь-які оцінки передчасно.


А серед людей при обговоренні цієї резонансної події ставиться запитання: чому так запізніло силовики підняли це питання? Адже ж на кожній сесії Рівнеоблради (на них запрошують і представників ЗМІ) обов’язково присутні силовики: керівники прокуратури, СБУ, поліції. Чому ж вони оперативно не розпізнали «сепаратизму» і «порушення Конституції», а зробили це тільки зараз, коли минуло чимало часу? Люди, здатні до аналізу, припускають, що, можливо, знову почалася боротьба за керівництво такою прибутковою бурштиновою областю, як Рівненщина?


Зрештою, не будемо бігти попереду потяга, а дочекаємось висновків фахівців, про які СБУ пообіцяла поінформувати громадськість.


Рівне.