Цей кадр мені вдалося зробити  24 серпня минулого року в Старобільську Луганської області, за сто кілометрів від лінії зіткнення. Місто святкувало День Незалежності. Підтягнутий полковник з інтелігентним обличчям помітно відрізнявся від інших військових. Безпосередністю і щирістю, легкою манерою спілкування.

 

Полковник розмовляв із молодими старобільчанами, допомагав дітям розмальовувати каски у сонячні кольори, фотографувався на згадку з усіма охочими. Саме цю вмить мені вдалося вловити.


Пізніше цього інтелігентного полковника доводилось зустрічати на першій лінії оборони у районі Станиці Луганської, Попасної, Щастя. Він з такою само щирістю спілкувався з військовослужбовцями і місцевими жителями.

 


Військовик з дітьми в розмальованих касках (на знімку) — це полковник Юрій Калагін, доктор соціологічних наук, професор кафедри психології та педагогіки Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Перший у Збройних Силах України доктор наук, який залучався до проведення антитерористичної операції на сході України протягом 124 діб. Служив Юрій Аркадійович, до речі, єдиний доктор соціологічних наук у ЗСУ, у групі військово-цивільного співробітництва оперативно-тактичного управління «Луганськ».


— Наш підрозділ на лінії бойового зіткнення виконує завдання із взаємодії з місцевими органами самоврядування, займається також патріотичним вихованням, підняттям престижу збройних сил, — розповідає полковник Олександр Савенко, начальник відділу військово-цивільного співробітництва Західного оперативного командування. — Я добре пам’ятаю, як мене попередили, що служити до нас приїде професор, доктор наук. Юрій Калагін став душею нашого невеликого підрозділу. Порядний, високоосвічений, завжди намагався поділитися новими ідеями. Був дуже активний. Він став душею Луганського національного університету, навчальних закладів Старобільського району, він був бажаною людиною всюди, де йому доводилось побувати. Він вмів наводити мости. 


З полковником Савенком ми спілкуємося телефоном. Він знову в зоні бойових дій. Висловлюється стисло, але за інтонацією відчуваю, що йому приємно згадувати часи служби з полковником Калагіним.


— Чим корисні науковці в зоні АТО? — запитую.


— У них багатий багаж знань, вони можуть провести аналогії з іншими країнами, з іншими бойовими операціями. До всіх завдань ставляться з наукової точки зору. Та в них стільки ідей, що важко їх зупинити. Ми чекаємо від професора Калагіна нових наукових праць і посібників, що будуть корисними для військовослужбовців, які виконують бойові завдання в зоні АТО, насамперед я маю на увазі психологічну реабілітацію, — підсумував полковник Олександр Савенко.


Із сектору «Луганськ» я привіз невеликий словничок, яким користувався професор Калагін. На двох сторінках видрукувані звороти з найбільш вживаним лихослів’ям, а поруч — переклад літературною мовою. Якщо було бажання когось послати далеко-далеко, то професор казав дуже коротко: «Я зайнятий». Гарячі слівця від командування — «начальство незадоволене».


Два аркуші з лихослів’ям і його літературними варіантами швидко розійшлися серед офіцерів сектору «Луганськ». Приклад професора спілкуватися гарною мовою виявився заразливим. Щойно виникало бажання налихословити, офіцери одразу заглядали в словничок — і сміялися.


Юрія Калагіна в секторі «Луганськ» досі згадують — командування і офіцери з повагою до нього зверталися «шановний професоре».

Фото автора.