Футбол. Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матч у відповідь. 23 лютого.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Сельта» (Іспанія, Віго). 0:2. Голи: Аспас, 90+1 (п), Кабраль, 108. Перший матч — 1:0.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Ракицький, Ісмаїлі, Малишев (Борячук, 112), Фред, Марлос, Коваленко (Степаненко, 73), Тайсон (Бернард, 83), Бланко Лещук. Тренер — Паулу Фонсека.

«Сельта»: Альварес, Гоні, Фонтас, Кабраль, Ронкалья (Госабед, 58), Ернандес, Васс (Бонгонда, 80), Мальо, Аспас, Гвідетті, Сісто (Россі, 85). Тренер — Едуардо Беріццо.

Рефері — Славко Вінчич (Словенія).

Харків. ОСК «Металіст».

33 117 глядачів. 2 градуси.

То були не порожні слова, а реальна оцінка суперника. Паулу Фонсека і після виграшу першого матчу, і в наступні дні повторював, що «Сельта» — дуже сильна команда. І здолати її в Харкові буде вкрай важко.

На в’язкому полі «Металіста» план на гру вдалося виконати лише гостям. Хоча заради справедливості варто сказати, що «Шахтар» мав моменти забити. Один лише Бланко Лещук двічі бив зблизька головою, але дива творив Альварес. Свій шанс втратив Коваленко, коли не зміг перекинути м’яч через воротаря, котрий лежав.

Але будемо відвертими, донеччани цього разу діяли надто невиразно. Надміру індивідуальною грою захоплювалися бразильці. Тому ми й не побачили злагоджених командних дій.

Та навіть за таких обставин «гірники», вважай, однією ногою були вже в наступному раунді. Все йшло до нульової нічиєї. Залишалося витерпіти чотири додаткові хвилини, призначені рефері. Однак доля одразу різко відвернулася від «Шахтаря» і зробила подарунок гостям на першій компенсованій хвилині у вигляді дуже сумнівного пенальті. Склалося враження, що там швидше Гвідетті порушував правила, штовхаючи Ракицького, а потім картинно симулював падіння в епізоді з П’ятовим...

Звичайно, була надія, що протягом двох додаткових таймів «гірники» нарешті зберуться і заб’ють рятівний гол. Зрештою була надія на серію післяматчевих пенальті. Але до них не дійшло. На жаль, не нашим, а іспанцям вдалося завдати переможного удару.

Трохи заспокоїв Степаненко, котрий сказав після зустрічі: «Головне — не занепадати духом. Тепер необхідно виграти чемпіонат».

Виникає запитання: а як його можна не виграти, якщо випереджаєш опонента на 13 очок?

Але поки що про інше: як нам не прикро, але тепер у європейських кубках немає жодного українського клубу. Шкода.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.