Міжфракційне депутатське об’єднання «Зелена енергія змін», нещодавно створене у парламенті, співпрацюватиме з експертами, владою, бізнесом та громадськими організаціями. Разом шукатимуть консенсус щодо розвитку зеленого сектору економіки, енергетики, вирішення екологічних питань. Про це під час спільного брифінгу повідомили співголови об’єднання Олексій Рябчин («Батьківщина»), Остап Єднак (позафракційний) та Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт»).


«Ми розуміємо, що у воюючій країні питання екології, зеленого порядку денного не є пріоритетним. І розуміємо чому. Однак війна не є приводом відсутності для реформ», — зауважив О. Рябчин.

За його словами, депутати об’єдналися навколо десяти принципів. Серед них, зокрема, вжиття заходів, спрямованих на імплементацію Паризької кліматичної угоди в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, Стимулювання розвитку відновлювальних джерел енергії, збільшення їх частки в енергетичному балансі України. А також вирішення екологічних проблем з метою збільшення тривалості та поліпшення якості життя громадян України, стимулювання впровадження інноваційних технологічних рішень в енергетиці та створення нових робочих місць.


У свою чергу Остап Єднак зауважив, що наша країна й досі живе за старими стандартами. Принаймні енергетична стратегія, яку розробляє уряд, свідчить про те, що посадовці досі думають лише про вугілля, нафту, газ. А це корупція, забруднення, важкі екологічні наслідки. «Розвинутий світ від цього вже відходить. Ми ж не до кінця розуміємо сучасні світові тенденції», — сказав він. Саме тому, за його словами, об’єднання впроваджуватиме закони про відновлювальну енергетику та екологію.