Народний депутат Ігор Шурма (Опозиційний блок) під час брифінгу торкнувся питання реформування системи охорони здоров’я та роботи профільного міністерства. Депутат нагадав, що на останньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я робота міністерства щодо міжнародних закупівель за 2015—2017 роки була визнана незадовільною.


«Сьогодні люди стурбовані відсутністю медикаментів у стаціонарах та дешевих ліків в аптечній мережі. На жаль, закон про міжнародні закупівлі не є ефективним. Виникає навіть питання чи не є він більш корупційним за стару систему», — наголосив І. Шурма. Адже, за його словами, станом на 24 лютого нинішнього року не поставлено 100 відсотків ліків, закуплених міжнародними організаціями у 2015 році. Водночас Мінохорони здоров’я уклало договори на 2016 рік з тими самими організаціями. «Станом на сьогодні регіони забезпечені медикаментами лише на вісім відсотків», — додав він.


Депутат повідомив також, що у п’ятницю відбулося позачергове засідання комітету, на якому представники різних фракцій проголосували за визнання роботи Кабміну в частині охорони здоров’я незадовільною.


Така оцінка, за словами депутата, навіть від представників коаліції, поставлена тому, що результату роботи немає. «Скільки б не звітували про хороші цифри, про дешеві ліки, всі можуть переконатися, що це не відповідає дійсності. Для цього достатньо зайти в аптеку, або стати пацієнтом у будь-якому стаціонарі. Сьогодні працівники системи охорони здоров’я є заручниками повної бездіяльності Мінохорони здоров’я», -сказав він.


Основна причина цього, наголосив І. Шурма, відсутність концепції стратегії розвитку національної системи охорони здоров’я. Де можна було б по роках розписати що потрібно робити і Кабміну, і Мінохорони здоров’я, і на місцях регіональній владі для того, щоб змінити стан справ.