26 лютого, у День спротиву   окупації  Криму, у Києві відбувся Марш солідарності з кримськотатарським народом (на знімку). Сказати «ні» російській окупації, за різними оцінками, прийшли від двох до п’яти тисяч громадян, серед яких кримські татари, солідарні з ними українці та представники інших національностей. Учасники маршу вирушили від алеї Героїв Небесної Сотні до вулиці Шовковичної і спустилися по Грушевського до Європейської площі та Майдану Незалежності, де відбувся мітинг.


Хода розпочалася з виконання гімну України. Її учасники несли українські та кримськотатарські прапори, портрети кримських політв’язнів та тих, хто зник або загинув в анексованому Криму.
«Марш відбувається на знак солідарності з українцями і представниками інших національностей, які в умовах тимчасово окупованого Криму зберігають власну гідність та вірність Україні», — наголосив народний депутат, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

26 лютого назавжди увійде в історію як День спротиву окупації Криму. Три роки тому, у 2014 році, під стінами будівлі Верховної Ради Криму відбувся багатотисячний мітинг кримськотатарських активістів на підтримку територіальної цілісності України.

Цього дня мало відбутися позачергове засідання парламенту, де планували розглянути звернення кримських депутатів до російської влади. Але протести зірвали ці плани. Проте вже в ніч з 26 на 27 лютого російські військові без опізнавальних знаків захопили будівлі Верховної Ради Криму й Ради міністрів АРК у Сімферополі. Вже тоді, стверджують учасники ходи, у нас було відчуття, що це початок чогось страшного.


Після анексії півострова російські правоохоронці почали переслідувати кримськотатарських активістів, які 26 лютого 2014 року брали участь у мітингу. На сьогодні окупаційна влада не припиняє здійснювати репресії проти проукраїнських та кримськотатарських активістів, нині відомо про 17 зниклих безвісти, 12 загиблих, 39 політв’язнів, 10 з яких уже засуджено. Крім того, у Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу як «екстремістської» організації.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.