Що спричиняє зміни у світовій економіці та як Україні стати успішною? Про це йшлося під час круглого столу за участю видатного норвезького економіста Еріка Райнерта (на знімку ліворуч), народних депутатів, промисловців та експертів.

 


Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк (на знімку праворуч) зауважив: дуже важливо, що професор приїхав не як член офіційної місії міжнародної організації чи урядовий радник, а як незалежний учений.


«Ми не можемо бути задоволені поточним станом нашої економіки. Сьогодні маємо за рівнем ВВП на душу населення лише 21 відсоток того, що є в Євросоюзі, 14 відсотків — у США, 12 — у Норвегії. Очевидно, ми пішли не тим шляхом в нашому розвитку, тому потрібно шукати нові рішення», — сказав парламентарій.


За його словами, згідно із прогнозами британського  дослідницького центру The Economіst Іntellіgence Unіt та Світового банку, до 2050 року українська економіка зростатиме щорічно лише на один відсоток, а населення нашої країни зменшиться до 32 мільйонів осіб.


«Ці показники свідчать про те, що провідні закордонні аналітики вбачають слабке економічне майбутнє України, яка за таким сценарієм буде лише постачальником сировини, талановитих кадрів тощо. Це нас абсолютно не влаштовує, тому ми всіляко сприяємо залученню кращих митців економічної політики», — зазначив Віктор Галасюк.


Професор Ерік Райнерт заявив, що підтримує обраний курс нашої держави, а також симпатизує Україні. «Ніхто не зацікавлений мати бідних сусідів. Економічний розвиток міг би допомогти зменшити напруження», — сказав він.


За його словами, в інтересах заходу має бути створення економічного буфера багатих країн проти Росії. «Це треба пояснити представникам Євросоюзу, адже вочевидь вони цього не знають, не розуміють чи не хочуть про це говорити МВФ. Але для того, щоб зупинити Росію, їм треба зробити вас багатими і вони мають бути в цьому зацікавлені», — наголосив професор.


Також, зазначив Ерік Райнерт, Україні треба розвивати інформаційні технології, наявні види промисловості, підтримувати інфраструктуру, створювати робочі місця тощо.


А обрання Дональда Трампа Президентом США, за словами професора, — це хороша новина для українців.

ДОВІДКОВО

Ерік Райнерт — видатний норвезький економіст. Автор бестселера «Як багаті країни розбагатіли... і чому бідні країни залишаються бідними», що за версією Всесвітнього економічного форуму входить до ТОП-100 книжок, які найбільше вплинули на світову економіку за останнє століття.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.