15  спогадів, сумних, щемливих історій про загиблих  бійців батальйону «Дніпро-1» у фільмі «Піски. Лицарі неба». Його показ відбувся у столичному Будинку кіно. Документальна стрічка триває понад дві години. Про героїв розповідають побратими, батьки і діти. І скорбота, і гордість водночас охоплюють тебе як глядача.


Створював підрозділ і потім командував ним полковник Юрій Береза. Юрій Миколайович (нині він народний депутат України) каже: «Дивлюсь фільм і переживаю своє життя заново. Тих друзів, які загинули в Пісках, я знав різними. Як творчих особистостей, як цікавих людей. Це — суперлюди. Це — великі українці. І фільм, який ми показували в Будинку кіно, потрібен не тільки теперішньому поколінню, він скоріше потрібен нашим внукам і правнукам».


Автор сценарію Олена Акулова, режисер Катерина Стрельченко і оператор Дмитро Панков розповідають, що скоротити це кіно неможливо, не піднімається рука, хоча вже кілька разів намагались це зробити. Більше того, вже після закінчення роботи над картиною загинув ще один воїн — Костя Шрамко. І кіно треба доповнювати. Війна триває...

 

Юрій Береза та режисер фільму Катерина Стрельченко.

 

Кадр з фільму.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.