Учора Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з очільником комітету закордонних справ та оборони Палати радників японського парламенту Такаші Уто. У центрі уваги була тема, яку члени української делегації почали обговорювати ще напередодні, перебуваючи на запрошення командування Морських сил самооборони Японії на морській базі у місті Йокосука, з головнокомандувачем Морськими силами самооборони Японії віце-адміралом Кадзукі Ямасіта. Йдеться про питання національної безпеки, захисту кордонів та військової співпраці.


Всебічно обговорено також питання міжнародної політики, безпекової ситуації у світі, особливо з огляду на те, що і Україна, і Японія нині є непостійними членами Ради Безпеки ООН.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і народний депутат України Леонід Ємець під час зустрічі з Головою комітету закордонних справ та оборони Палати радників Парламенту Японії Такаші Уто.


Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.

 

Коментуючи зустріч у парламенті Японії, народний депутат Леонід Ємець, який перебуває у складі української делегації, зазначив у Фейсбуці, що «питання оборони та зовнішньої агресії Росії залишаються пріоритетними для роботи нашої делегації на чолі із Андрій Парубієм».


Членів української делегації ознайомили з роботою парламенту Японії, показали зали засідань, комітети. Нинішній триповерховий будинок, облицьований гранітом, збудовано 1936 року, його площа майже 54 тисячі квадратних метрів, він має понад 400 кімнат. Парламент в Японії двопалатний. Тож у лівій частині приміщення засідає Палата представників, а в правій — Палата радників. У кожної свій окремий вхід, свої зали засідань, але обидва зали однакові — мають по 743 квадратні метри. Загалом депутатів в японському парламенті — 480. Тобто кількісно майже стільки само, як у Верховній Раді. Щоправда, населення в Японії — майже 127 мільйонів.


Ще одна важлива зустріч вчорашнього перебування української делегації — із заступником президента Японського агентства міжнародного співробітництва (JАCA) Кадзухіко Косікава. Японія надає велику допомогу в розбудові нашої економіки, існують багаторічні чорнобильські програми, грантові контракти за проектами людської безпеки, велика допомога національній поліції та нашому війську. Водночас від Японії ми одержуємо значні кредити на пільгових умовах. Серед найвідоміших — підписана з Японським агентством міжнародного співробітництва угода щодо проекту модернізації Бортницької станції аерації на 1,1 млрд. доларів. Існують програми щодо втілення економічних реформ, розвитку енергетичної сфери.


Продовження та розвиток цієї співпраці, нові проекти, в реалізації яких готова підставити нам своє надійне плече Японія, стали предметом зацікавленої розмови Голови Верховної Ради України з одним із очільників Японського агентства міжнародного співробітництва. Як зазначив Андрій Парубій на своїй cторінці у Фейсбуці: «З офіційної інформації можу повідомити, що Японія була і буде на позиціях підтримки України і готова цю підтримку підсилювати».


Ніна БАЛИКОВА.


Токіо.


***


Загроза з боку Росії має глобальний характер


Водночас, як повідомила прес-служба апарату Верховної Ради України, під час спілкування Андрія Парубія з головнокомандувачем Морськими силами самооборони Японії віце-адміралом Кадзукі Ямасіта сторони обговорили питання військової співпраці двох держав.


Так, Голова Верховної Ради України зазначив: «Загроза Росії є не тільки для України. Загроза з боку Росії має глобальний характер, і їхній намір теж — глобальний. Коли ми бачимо їхню агресивну політику у Криму і на Донбасі, Північних землях Японії — Курильських островах, ми можемо твердо говорити — це глобальна загроза для всього вільного світу».


Андрій Парубій заявив, що Україну та Японію об’єднує багато спільних речей, зокрема, і спільний ворог на кордоні. «Окрім здатності й наміру, російський агресор має готовність розпочати бойові дії і сміливість виступати проти принципів світової безпеки, встановленої після Другої світової війни. Тому переконаний, що нам потрібна тісна співпраця для зміцнення світової безпеки», — зазначив Голова Верховної Ради України.


Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Японією Леонід Ємець зазначив, що всі сусіди Росії повинні зробити висновки з окупації Криму, щоб подібне не сталося з їхніми територіями.


«Свого часу українська влада повірила в слова Росії щодо гарантій безпеки для України і залишила військові бази Росії в Криму та Севастополі. Такі ж аргументи Росія використовує для пояснень щодо розміщення своїх військ на Курилах. У висновку — Росія окупувала Крим. Ми переконані, що завдяки спільній міжнародній позиції і співпраці ми разом звільнимо Крим і повернемо його Україні, але ця ситуація має стати уроком для всіх, у кого є аналогічна загроза», — зазначив народний депутат Леонід Ємець.


Головнокомандувач Морськими силами самооборони Японії Кадзукі Ямасіта підкреслив, що Японія не має жодних ілюзій щодо Росії і усвідомлює загрозу з її боку.


Віце-адмірал Кадзукі Ямасіта зазначив, що позиція Японії та її збройних сил залишається незмінною — Японія ніколи не визнає Крим територією Росії. Японія лишається непохитною в позиції, що російський агресор підступно окупував український Крим.


Сторони домовилися про поглиблення співпраці та обмін досвідом між Морськими силами самооборони Японії та Військово-морськими силами України.


У зустрічі також взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії Ігор Харченко.


Важливо, щоб наші партнери були поруч у важкий час


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час робочого візиту до Японії зустрівся також з Віце-президентом Японського агентства міжнародного співробітництва JACA «ДЖАЙКА» Кадзухіко Косікава.


Вітаючи команду агентства, А. Парубій подякував за допомогу, отриману від нього українською державою в рамках програми «Офіційної допомоги розвитку». «Для українців ця допомога дуже важлива і має не лише технічне, а й символічне значення — що весь цивілізований світ підтримує Україну», — наголосив він.


Голова парламенту поінформував співрозмовників про хід «широкомасштабних реформ в Україні, що доводиться проводити одночасно з веденням бойових дій на сході країни». «Сам шлях реформ непростий — водночас, під час їх проведення доводиться відбиватися від мілітарних потуг Російської Федерації», — зауважив він і додав, що вкрай важливо, «щоб наші партнери були поруч із нами у важкий час».


А. Парубій наголосив, що реформи проводяться одномоментно у багатьох сферах: судовій системі, поліції, боротьбі з корупцією, створенні антикорупційних органів, місцевого самоврядування та енергетиці. У цьому контексті він висловив переконання, що «відкривається багато можливостей для співпраці з японцями, можливості такої співпраці до кінця не реалізовані». «Переконаний, Україна може стати не лише партнером для Японії, а й широким полем для інвестицій, — зазначив він.

— Зрештою, здійснювані реформи дадуть змогу більш легко заходити інвесторам, у тому числі японським, на український ринок, і вкладати інвестиції стане простіше. Реформи суду, антикорупційна реформа відкривають шлях для вільного підприємництва, тому розраховуємо на подальшу, щільну і тісну співпрацю».


Ми завжди відкриті для співпраці


Народний депутат України Леонід Ємець зазначив, що «чесний суд є гарантією приватного підприємництва». Він нагадав про необхідність реконструкції станції аерації у Бортничах у Києві. У цьому контексті він повідомив, що процес запущено, і висловив сподівання, що найближчим часом жителі отримають чисте повітря, зазначивши, що агентство JACA «ДЖАЙКA», яке надає допомогу Україні, — найпотужніше у Японії для здійснення подібних проектів. «Нова влада має нові стандарти і зацікавлена, щоб розвивались нові проекти прозоро і без корупції. Ми завжди відкриті для співпраці», — наголосив він.


За словами А. Парубія, «Японія і Україна по своїй суті є дуже мирними народами, але загрози для світової безпеки з боку Росії змушують нас бути більш активними і тісніше співпрацювати. Коли агресор переходить певну межу, його можна зупинити лише силою».


Голова Верховної Ради назвав основними для відповіді агресору дві складові, які мають велике значення, — це збереження санкцій проти Росії і реформування країни.


Головне — стабільність


Своєю чергою, К. Косікава зазначив, що «Японія готова співпрацювати з Україною, аби збудувати чисту, нову, демократичну, вільну від корупції країну» і наголосив, що «українці насправді борються за реформи».


Серед основних Віце-президент назвав два проекти допомоги Україні: зокрема, для проведення реформ в економіці та програма реконструкції очисних споруд у Бортничах. Готові також співпрацювати з громадським телебаченням України для забезпечення прозорості й незалежності громадської думки. Ще одним перспективним напрямом співпраці він назвав можливість технічного переоснащення українського законодавчого органу та співпрацю над прозорістю і ефективністю законодавства. «Японія чітко розуміє проблеми, наявні в Україні. Ми дуже хочемо інвестувати. Приватний сектор має отримувати прибуток від інвестицій. Головне — стабільність, політична стабільність. Ви дуже індустріальні та підприємливі», — наголосив заступник президента агентства JACA «ДЖАЙКА».


К. Косікава зазначив, що японці поділяють тривоги України: «У нас один сусід із вами. Не можемо допустити змін кордонів — усі вони мають відбуватися на основі переговорів», — підкреслив він.


Ми віримо в справу, яку робимо


Наголошуючи на важливості справедливості судів і захищеності справедливого бізнесу, А. Парубій зазначив, що Україна робить дуже багато для боротьби із корупцією. «В останні роки ми зробили значні кроки у боротьбі з цим злом», — сказав він і повідомив про створення антикорупційних органів, відкриті реєстри, запровадження електронного декларування — найбільш відкритого у світі.


«Громадяни і антикорупційні органи мають доступ до інформації про майно державних службовців. Найбільш прихована корупція існувала у газових відносинах. Нині газ повністю постачається з Європи по прозорих схемах, жодного кубометра з Росії», — зауважив А. Парубій і додав, що боротьба з олігархами є непростою, водночас «український корабель повернувся і йде у правильному напрямку, може не так швидко, як моторний човен, але у правильному напрямку». «Нам дуже важливе партнерство, дуже важлива підтримка. Для мене велика честь подякувати за значну підтримку, яку ми отримуємо від Японії. Ми віримо у правильну справу, яку робимо», — підкреслив він.


Нагадавши про проведення року Японії в Україні, Голова українського парламенту висловив сподівання, що українці зможуть більше дізнатися про Японію.


Також під час зустрічі Cторони обговорили питання можливостей та перспективи фінансово-технічної підтримки реформування Верховної Ради України.

Дослівно

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:


«Найкраща відповідь агресору — це реформування України, створення іншої, нової країни, яка хоча і вийшла з пострадянського простору, але демонструє найкращі показники».