Розташований у самому центрі Ужгорода ринок міськспоживтовариства (який ще називають «зеленим») — справжній індикатор цін. Як колись, так і тепер. Тут усе свіженьке, смачне й по-домашньому привабливе. І є все, чого душа бажає. Нинішні ціни все-таки більш-менш стабільні. Щоправда, за останні два тижні «підріс» цукор майже на гривню — до 9, а був 7,7 гривні за кілограм; картопля зараз коштує 6—7 гривень проти 5,5; «додали» молоко й сметана (відповідно — 8 і 25—29 гривень за літр). А ось м’ясо птиці (22,7 гривні) і олія (13—15) не подорожчали.
— Ціни відчутно не зросли. Просто час від часу коливаються на деякі продукти, — констатує статистик-обліковець ринку Ганна Лутак. — На хліб стабільні. М’ясо майже не купують. Торгівля загалом іде слабко. Таке враження, що в людей поменшало грошей.
І все ж цікаво порівняти ціни нинішні й минулорічні — і якраз саме на ці числа лютого: яловичина — 38—55 гривень за кілограм (торік — 53), свинина навіть «упала» — 44 гривні (48), морква — 6 (4), буряк — 6 (4), цибуля — 8 (3,5), сіль — 2,5 (2,25), капуста — 3—4 (4), сало — 15—25 (30), яблука — 6—8 (7), сметана — 25—30 (30). Ціни на завозні тропічні фрукти також практично незмінні. Приміром, кілограм мандаринів — 14—16 гривень.
У 120-тисячному Ужгороді свої послуги пропонують десяток супермаркетів, мережа цілодобових гастрономів, розташованих у невеликих приміщеннях, зате в дуже вигідних багатолюдних місцях, інші торгові точки плюс п’ять ринків — усе це зумовлює неабияку конкуренцію. Подібна картина, лише в менших масштабах, спостерігається і в переважній більшості райцентрів Закарпаття. Тому ціни «тримають» самі продавці.
А якщо порівняти ціни на основні продукти харчування вітчизняні й у сусідніх євросоюзівських країнах, то останнім часом ми вочевидь у програшному становищі. Особливо що стосується молочних продуктів, овочів, свіжих тропічних фруктів, сухого вина. Проте не хлібобулочних виробів — у сусідів вони завжди набагато дорожчі, ніж в Україні.
Ужгород.