Студенти вишів Тернополя вирішили рішуче боротися з хабарництвом. Закликають не лише не брати хабарів, а й не давати їх. Серед студентів і викладачів розповсюдять заяви, в яких вони мають зобов’язатися не давати і не брати хабарів. У тернопільських університетах це доволі розповсюджене явище. Батьки-заробітчани часто офіційно оплачують не лише навчання своїх чад, а й неофіційно — складання іспитів. Звісно, якість знань у тих, хто оплачує оцінки, курсові, дипломні, низька, тож не дивно, що питома вага молоді з вищою освітою серед безробітних дуже висока. Ініціатори також проведуть соціологічні дослідження. За їхніми результатами вимагатимуть реакції ректоратів стосовно викладачів, яких найчастіше звинувачуватимуть у хабарництві, аж до їх звільнення.
За словами молодіжного міського голови Любомира Шимківа, студенти також вимагатимуть одночасно з виборами Президента 25 травня провести вибори до рад усіх рівнів. «Потрібне повне перезавантаження системи влади, — каже він. — Коли молода людина приходить у стару систему, то рано чи пізно стає такою ж, бо система її з’їдає». Студентські активісти також готують звернення до народних депутатів від Тернопільщини, щоб вони внесли законопроект «Про люстрацію». Бо, на їхню думку, на місцях ситуація складається так, що влада збирається сама себе, без залучення громадськості, люструвати.
Тернопільські підприємці також об’єднуються, щоб боротися з корупцією і хабарництвом. Вони створили громадську організацію «Рада бізнесу Тернопілля». Першого ж дня до неї записалися майже сто підприємців, які вимагають люстрації не лише представників Партії регіонів, а й «Батьківщини», «Свободи», «УДАРу». Чиновникам-хабарникам вручатимуть петиції. До речі, у місцевих ЗМІ вже з’явилися звинувачення на адресу чиновників Тернопільської міської ради, де більшість мають представники «Свободи», в тому, що тут без хабара не можна вирішити жодного питання. У свою чергу, міський голова Сергій Надал назвав таку інформацію провокаційною. Мовляв, вона має на меті дискредитувати міського голову і міську раду.