Секретар Вертіївської об’єднаної територіальної громади Ольга Устименко розповіла про перший і найважчий рік існування громади:


— За перший рік Вертіївська ОТГ, на мою думку, попрацювала дуже гарно. Звичайно, були труднощі — й чималі. Дуже багато невідповідностей у законодавчій базі. Але все це вирішували на місцевому рівні за допомоги й підтримки області, а також Києва.


Вдалося реалізувати коштами Мінрегіонбуду низку проектів, а саме: будівництво копаної водойми й облаштування прилеглої території, капітальне будівництво твердого покриття вулиць. П’ять вулиць заасфальтували. Це найбільші проекти. За власні кошти здійснили ремонт Вертіївської ЗОШ, поточний ремонт дитячого садка та Бобрицького сільського клубу, вуличне освітлення. А також висипку, грейдерування та ремонт ґрунтових доріг в об’єднаній громаді. Кожне село, кожен населений пункт отримав із бюджету сільської ради кошти. У Бобрику відремонтовано багато вулиць та покриття доріг, а також опалення сільського клубу, упорядковано бібліотеки, виділено гроші на ФАП. У Малій Кошелівці встановлено дитячий майданчик, впорядковано центр, відремонтовано опалення в адмінприміщені. У Малій Кошелівці школа була мало укомплектована, тому її закрили й організували підвезення дітей до Вертіївської ЗОШ та дитячого садка. За власні кошти проводиться ремонт ясельної групи дитячого садка «Вертіївського колосу». У дитячому садку в нас багато діток — 193. Є плани на майбутнє розширювати його, а також поліпшувати демографічну ситуацію. Підвозяться сьогодні дітки із Титівок, Бобрика, Лісового.


На 2017 рік найбільший проект — центр дозвілля, якого немає у Вертіївці. Уже замовили проект і нинішнього року плануємо розпочати його реалізацію. Також плануємо завершити ремонт дороги і вуличне освітлення по всіх населених пунктах ОТГ.


Найменша громада розвивається успішно


Макіївська об’єднана територіальна громада, чисельність населення якої станом на 1 січня 2016 року становила 1867 осіб, сьогодні є показником бажання розвиватися й удосконалюватися. Про успіхи громади розповів заступник голови Віктор Дворець:


— Ми дуже завдячуємо державній підтримці ОТГ, тим, що нарешті за багато років у нас з’явилися об’єкти капітального будівництва. Зокрема, проводимо реконструкцію чотирьох об’єктів комунальної власності — це частина приміщень Пустотинської ЗОШ. Там буде розміщено дошкільний навчальний заклад. Відбулася реконструкція основного клубного закладу громади — Макіївського будинку культури. У Ганнівці, яка приєдналася до нас, прибудовано фельдшерський пункт. Крім того, для потреб усіх населених пунктів громади проводиться реконструкція старих будівель гаражів під розміщення пожежного депо. З тим, щоб, придбавши автомобіль у 2017 році, організувати пожежно-рятувальний підрозділ.


Якщо говорити про плани на цей рік, то продовжуємо реконструкцію та зміцнення матеріальної бази закладів соціально-гуманітарної сфери. За власні кошти громади розроблено проектно-кошторисну документацію для реконструкції опалювальної системи основного нашого закладу освіти — Макіївського навчально-виховного комплексу, заміни вікон та дверей у цьому закладі з тим, щоб мінімізувати втрати теплової енергії і зробити об’єкт енергоефективним. Другий напрям — дороги. Власним коштом розробили вісім проектно-кошторисних документацій із ремонту місцевих доріг комунальної власності. На одну з доріг вдалося залучити кошти консолідованими зусиллями, і спонсорів, і служби автомобільних доріг, і відремонтувати півкілометра дороги в селі Ганнівка. Це для нас болюча тема. Тому що в Макіївці майже половина доріг має ґрунтове покриття.


Тепер набагато краще адмініструвати об’єкти


Минув рік із дня створення Парафіївської ОТГ. Були певні проблеми, але розвиток громади став відомим не тільки на Чернігівщині. Про успіхи та плани поділився заступник Парафіївського селищного голови з питань діяльності виконавчого комітету Володимир Балабай:


— По-перше, це збільшення фінансування порівняно з попередніми роками, коли сукупний дохід громад становив майже     5 мільйонів гривень. Нині це в чотири рази більше, майже 20 мільйонів плюс субвенція на розвиток інфраструктури. По-друге, це прийняті повноваження. Тепер набагато краще адмініструвати об’єкти, які до нас перейшли. Створено центр первинної медико-санітарної допомоги, в якому тепер відбуваються прийом і обслуговування людей нашої громади. За рахунок субвенції на розвиток інфраструктури зроблено капітальні ремонти в наших населених пунктах. В Іваниці — капітальний ремонт школи, а саме: замінено 159 вікон на енергозберігаючі, двері. Ремонт дитячого садка в Іваниці — замінено дах і вікна. Дитячий садок №2 в селищі Парафіївка — перекрили повністю дах, утеплили фасад. У селі Южному укріпили фундамент та перекрили дах.


Плануємо продовжити капітальні ремонти школи в Южному, адмінприміщення в Петрушівці. Перенесемо туди деякі заняття із клубу, щоб із комфортом проводити зустрічі і свята.


За матеріалами офісу реформ у Чернігівській області підготував Василь ЧЕПУРНИЙ.