«Освітян попередили, що у зв’язку зі зміною порядку перерахування державних субвенцій можливі затримки з їх надходженням на місця. Чи справді вчителям у школах очікувати на затримку зарплат?»


Антоніна СВІТЛИЧНА.


Харківська область.


Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ:

 


— Затримок із виплатою заробітних плат педагогам не буде, оскільки в державному бюджеті на це передбачено майже 52,6 мільйона гривень. Ці кошти розподіляються між регіонами і надходять на місця вчасно.


Інші працівники навчальних закладів, відповідно до чинного законодавства, мають отримувати зарплату з місцевих кошторисів.


До речі, під час розгляду бюджетоутворюючих законопроектів пропонував внести поправку, яка передбачала б оплату праці всіх працівників навчальних закладів за рахунок освітньої субвенції. Адже не всі місцеві бюджети зможуть забезпечити відповідні виплати, що зумовить повторення ситуації із професійно-технічною освітою. Але, на жаль, цю поправку народні депутати не підтримали.


Тож питання з диверсифікованим фінансуванням навчальних закладів і наукових установ із різних бюджетів, забезпечення виплати заробітної плати всім працівникам шкіл за рахунок освітньої субвенції тощо залишається невирішеним.


Сергій МЕЛЬНИК.