Учорашній день української делегації в Токіо з повним правом можна назвати парламентським. Ранок середи у Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та членів української делегації розпочався зі сніданку з членами міжпарламентської Асоціації дружби «Японія — Україна». Це була зустріч давніх друзів.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і народний депутат Леонід Ємець під час зустрічі з міжпарламентською групою «Україна — Японія» на чолі з депутатом парламенту Японії Ейсуке Морі. 


Фото зі сторінки Андрія Парубія у Твіттері.

Уберегти людство від катастроф


Міжпарламентські контакти Японії та України розпочалися ще 1995 року і саме тоді було створено міжпарламентську асоціацію «Японія — Україна». Одним із головних завдань, як це визначено в її статуті, є «поглиблення дружніх відносин між парламентами двох країн, сприяння політичному діалогу, підтримка курсу ринкових реформ в Україні, розвиток потенційних можливостей співробітництва у промисловому секторі та сільському господарстві». Члени міжпарламентської асоціації не раз бували в Україні. Зокрема, група японських парламентаріїв, яку очолював нинішній голова асоціації Ейсуке Морі, відвідувала Україну у вересні 2015 року, й тоді у нього було чимало зустрічей і спілкувань з українськими парламентаріями. Керівник асоціації — у недавньому міністр юстиції Японії, голова спеціального комітету з питань розслідування у сфері ядерної енергетики Палати представників парламенту Японії. У серпні 2013 року, перебуваючи на Чорнобильській АЕС, він написав: «Закликаю Україну і Японію, як країни, що постраждали в результаті ядерних аварій, діяти спільно, щоб подолати труднощі, пов’язані з ліквідацією наслідків аварій. Це необхідно для того, щоб зробити світ кращим, щоб людство не знало більше таких катастроф».


Звичайно, розмова не могла не торкнутися спільної пекучої проблеми двох країн і народів — подолання наслідків аварій на атомних станціях: Чорнобильської АЕС та АЕС «Фукусіма». Члени української делегації розповіли про встановлення нового конфайнменту над зруйнованим четвертим енергоблоком, у фінансуванні цього важливого для енергетичної безпеки об’єкта брала участь і Японія як країна «великої сімки». Обидві сторони підкреслили важливість і перспективу україно-японської співпраці у питаннях енергетики та енергетичної безпеки.


Багато уваги було приділено розвитку міжпарламентських зв’язків, головними «активаторами» яких покликані стати міжпарламентська Асоціація дружби «Японія — Україна» та очолювана депутатом Леонідом Ємцем парламентська група дружби «Україна — Японія» у Верховній Раді. Особливо це важливо з огляду на те, що нинішній рік проголошено Роком Японії в Україні. І український парламент відіграє важливу роль у його проведенні.


Члени української делегації подякували японським друзям і партнерам за постійну підтримку України в обстоюванні її цілісності й незалежності та запевнили в готовності забезпечувати необхідні країні реформи.


Співпраця в безпековій сфері


Тема безпеки й оборони стала центральною під час зустрічі Голови Верховної Ради України з головою комітету закордонних справ Палати представників японського парламенту Міцуя Норіо, а потім і державним міністром оборони (заступник міністра оборони, якого призначають з депутатів парламенту) Кенджі Вакамія. Андрій Парубій висловив велику вдячність Японії за її тверду позицію щодо анексії Криму та російської агресії на сході України.


Пригадавши відвідування військово-морської бази Японії в місті Йокосука, очільник українського парламенту відзначив високий рівень підготовки сил Самооборони Японії, назвавши це особистим «відкриттям у багатьох моментах». На його думку, співпраця між Україною і Японією в безпековій сфері може бути корисною для обох сторін. Так само, як і «спільне навчання українських військових сил з силами Самооборони Японії», адже в України вже є великий досвід проведення міжнародних навчань з військовими інших країн.


Йшлося також про співпрацю України та Японії у Раді безпеки ООН, про зусилля обох країн заради безпеки у світі.


Андрій Парубій поінформував японських колег про перебіг економічних реформ в Україні, які доводиться впроваджувати, водночас з обстоюванням територіальної незалежності держави. Глава парламенту висловив сподівання, що роль Японії у мирному врегулюванні ситуації в Україні посилюватиметься.


Ніна БАЛИКОВА.


Токіо.


***


Під час зустрічі з Міцуя Норіо Андрій Парубій наголосив, що «для України розвиток дружніх і партнерських відносин з Японією є одним із важливих напрямків зовнішньої політики». Від імені українського парламенту і усього українського народу він подякував Японії «за підтримку у найважчі часи нашої державності».


«Після початку російської агресії для нас були важливі підтримка і солідарність усього цивілізованого світу. Японія стала не просто однією з тих держав, яка запровадила санкції проти агресора, проти Росії, а також державою, яка допомагала організовувати процес захисту України, головуючи в Організації Об’єднаних Націй. Для України це мало і має величезне значення», — сказав  А. Парубій.


Також Голова Верховної Ради подякував за підтримку, яку Україна отримувала в економічному плані, зокрема у великому інвестиційному проекті — реконструкції Бортницької станції аерації; за підтримку коштами відновлення зруйнованих територій та реабілітації поранених. Він нагадав, що Україна проголосила нинішній рік Роком Японії в Україні.


А. Парубій також зазначив, що Росія, здійснюючи агресію проти України, створює напад і атаку на міжнародні правила, за якими жив увесь світ після Другої світової війни. 


«Ми миролюбні народи — і Україна, і Японія, і нам важливо разом зміцнювати безпеку», — сказав А. Парубій.


Голова українського парламенту підкреслив, що для України «вкрай важливо залучення інвестицій з Японії». А. Парубій запросив Міцуя Норіо відвідати Україну, водночас наголосивши на необхідності продовження санкцій проти Росії.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Світ стає менш безпечним, Японія також відчуває загрози від Російської Федерації, і нам потрібно поглиблювати співпрацю для недопущення будь-яких загроз.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.