Розташована у Конотопі на Сумщині військова частина В 0425 одержала з-за кордону три автомобілі швидкої допомоги. Власне, допомога виявилася не зовсім швидкою: машини надійшли з Норвегії та Швейцарії як гуманітарний вантаж, однак майже вісім(!) років простояли на складі Сумської митниці Державної фіскальної служби.

 

На знімку: швидка допомога ще допоможе.


Фото надане Сумською митницею ДФС.


Саме стільки часу тривав бюрократичний процес, протягом якого встановлювали благодійний статус автомобілів та заручалися висновками Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики. Цей орган мав оформити сертифікати на відповідність техніки нормам екологічного забруднення від викидів пального. Через відсутність документів зривалися терміни митного оформлення, відтак, унеможливлювалося використання техніки, дуже потрібної на фронті.


Щоб розв’язати бюрократичну проблему, керівництву митниці довелося звертатися до Сумської облдержадміністрації та народних депутатів. У жовтні 2015 року з’явилося розпорядження Кабінету Міністрів України № 1108-р. Цей документ має дуже довгу назву — «Про передачу транспортних засобів до сфери управління Міністерства оборони та Державної служби з надзвичайних ситуацій». Згідно з цим урядовим документом, автомобілі швидкої допомоги нарешті потрапили на баланс Міністерства оборони. Вони й так не були «з нуля», а, простоявши без використання на складі, постарішали ще майже на 8 років.


Найновіший спецавтомобіль — «Фольксваген», випущений у 1998 році. Гуманітарний «Форд» виявився 1991 року випуску, а позашляховик «Пінцгауер» — 1982-го. 


Всі три карети швидкої допомоги начальник Сумської митниці ДФС Олександр Гуцал передав командиру взводу військової частини Ярославу Лапіну. Офіцер переконаний, що техніка ще послужить, хоч і потребує ремонту.

 

Сумська область.