Департамент культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської ОДА направив лист до правоохоронних органів із проханням забезпечити охорону пам’ятників згідно з чинним законодавством. Така заява спричинена тим, що низка монументів входить до переліку пам’яток республіканського значення.

В області чимало пам’ятників — Горькому, Дзержинському, Димитрову, Калініну, Кірову, Косіору, Котовському, Леніну, Марксу, Петровському, Тельману, Фрунзе, Чапаєву, Щорсу, знаки на честь ВЛКСМ, НКВС, що не є об’єктами культурної спадщини та не занесені до Державного реєстру. Їх загалом 116.

Проте певні пам’ятки радянської епохи мають цінність для науковців, краєзнавців чи є об’єктами монументального мистецтва. Серед них, зокрема, скульптура Леніна, що стояла в Ковалівському парку (скульптор М. Манізер, архітектор С. Чернишов), та Кірова (архітектор В. Вітман), який донедавна височів на центральній площі міста. Останній монумент, який нині знаходиться на одній зі станцій технічного обслуговування, внесено до списку пам’яток республіканського значення постановою Ради міністрів УРСР у липні 1965 року. Чому він на СТО та хто профінансував демонтаж і перевезення — власник станції не коментує.

На знімку: скульптура Леніна — пам’ятка монументального мистецтва — нині валяється у підворітті.

Фото надане автором.