У Корюківці громадськість на скорботному мітингу вшановує словом та квітами пам’ять закатованих гітлерівцями 1 березня 1943 року семи тисяч місцевих громадян. Тоді було скоєно найбільше в Європі одноразове масове вбивство мирного населення під час Другої світової війни. Карателі спалили 1290 будинків, а за тиждень повернулися, щоб повністю знищити містечко і добити вцілілих.

— Згадуючи про Корюківську трагедію, ми повинні привернути увагу лідерів, ватажків певних рухів, правителів усіх, без винятку, держав, — зазначав пророче рівно рік тому на круглому столі «Голосу України» відомий чернігівський історик Сергій Бутко, — щоб усі нарешті зрозуміли, що реалізація власних цілей через застосування насильства проти мирного населення — смертний гріх, який невідворотно каратиметься за Божими й людськими законами.

На жаль, Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, в Корюківці так і не добудовано. Сподіватимемося, що комплекс все-таки буде! Він повинен нагадувати всім диктаторам, що злочини проти людей не мають терміну давності й прощення!

Фото Олександра КОРНІЄВСЬКОГО.

Корюківка. 1943 рік.