У Верховній Раді відбувся черговий практикум із нормотворчості для фахівців органів місцевого самоврядування з питань адміністративних послуг. Захід проводиться на підтримку децентралізації апаратом Верховної Ради України спільно з Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування і реалізується спільно з Асоціацією міст України в рамках проекту «ПУЛЬС», що впроваджується за підтримки USAІD.


Такі семінари проводяться в парламенті вже другий рік поспіль. «Ми вважаємо, що це одна з найдієвіших форм співпраці парламенту з органами місцевого самоврядування», — зауважив Перший заступник керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами Петро Боднар.

 


На знімку зліва направо: Сергій Власенко, голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Петро Боднар, Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України, Мирослав Пітцик, виконавчий директор Асоціації міст України.

 

Торік, за його словами, було проведено дев’ять таких практикумів за різними напрямами. Участь у них узяли понад 200 представників органів місцевого самоврядування, працівники апарату Верховної Ради, Інституту законодавства Верховної Ради, секретаріатів парламентських комітетів, Київської міської держадміністрації та міськради. «Співпраця з органами місцевого самоврядування набуває неабиякої ваги. Саме ви є тими представниками влади в громадах, які втілюють у життя закони, відповідають за належний рівень комфорту мешканців. Ви формуєте імідж владних інституцій серед виборців, громадян», — сказав П. Боднар. Нинішній семінар особливий тим, що присутні фахівці із питань надання адміністративних послуг із понад 20 регіонів країни — від Львівської до Луганської областей.


На думку голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергія Власенка, представники місцевого самоврядування — це, швидше, охоронці виконавчої влади від претензій людей. «Ви перший щабель, який отримує все від громадян напряму. Тож комунікації не буває замало і вона дуже потрібна», — сказав він. Водночас С. Власенко нагадав, що комітет нещодавно затвердив рекомендації комітетських слухань щодо проблематики надання адмінпослуг. Ці рекомендації, пообіцяв депутат, буде роздано учасникам практикуму з тим, щоб вони могли висловити свої пропозиції.


«Ми відкриті й готові до співпраці, — наголосив голова комітету. — Ми розуміємо і бачимо шляхи розв’язання проблем. Але не все так виходить, як ми плануємо. Не завжди сесійна зала реагує на професійні поради комітету і деколи ухвалює політичні рішення. Але на рівні комітету ми максимально відкриті до будь-якої співпраці».


Він переконаний: такі тренінги та семінари дуже важливі, щоб якомога швидше можна було виправити проблеми і помилки, які робляться на шляху реформи децентралізації.


«Ви — представники новацій, які започатковуються в країні, — зауважив виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик. — Адмінцентри з надання послуг — це нова форма спілкування з населенням».


Свого часу, нагадав він, Форд запровадив конвеєрну технологію. «Але конвеєр — це не технологія, це система управління. Сподіваюся, що автоматизовані послуги, які ви надаєте мешканцям громад, поступово переростуть у нову технологію. Це перший крок. Від того, як якісно працюватимуть центри надання адміністративних послуг, залежить дуже багато. Адже на черзі вже інші новації, зокрема надання соціальних послуг відповідними центрами», — наголосив М. Пітцик і додав: «Тобто завдань у вас непочатий край. Але головне — виконувати їх відповідально та якісно».


Власне, практикум триватиме два дні, протягом яких його слухачі візьмуть участь у круглому столі з питань адміністративних послуг, ознайомляться з роботою столичного ЦНАП, а також матимуть екскурсію приміщенням Верховної Ради та ознайомляться із законодавчою процедурою та правилами проектування нормативно-правових актів, дізнаються, як лобіювати корпоративні інтереси територіальних громад у законотворчому процесі.
 

ДОСЛІВНО

Петро Боднар, перший заступник керівника апарату Верховної Ради — керуючий справами: 


«Парламенту дуже важливі дискусія і зворотній зв’язок з органами місцевого самоврядування. Нам потрібно налагодити постійну комунікацію з територіальними громадами, тому інформуйте про перебіг реформи, прогалини в законодавстві, надавайте свої пропозиції».