Учора завершилася ділова частина офіційного візиту Голови Верховної Ради Андрія Парубія до Японії. В останній «переговорний» день очільник українського парламенту зустрівся з Головою Палати радників парламенту Чюічі Дате та Головою Палати представників японського парламенту Тадаморі Оошіма. Цього самого дня Андрій Парубій також мав зустріч зі спадкоємцем імператорського престолу Японії принцем Нарухіто. Зустріч із спадкоємцем престолу, наступним імператором — ознака високої уваги держави Японія та її очільників до України.


Кілька слів — про безпосередніх колег керівника українського парламенту: Голову Палати радників парламенту Чюічі Дате та Голову Палати представників японського парламенту Тадаморі Оошіма, з якими мав зустріч Голова Верховної Ради.

 

Чюічі Дате очолив Палату радників з літа минулого року. Представник правлячої Ліберально-демократичної партії, родом з Хоккайдо, там навчався, заснував Центр лабораторних досліджень у Саппоро, спочатку був обраний до місцевого парламенту, а потім — 2002 року до національного. У 2012 році працював державним міністром (від парламенту) в адміністрації Кабінету Міністрів. Тож добре знає всі сфери економіки й управління.


Голова Палати представників Тадаморі Оошіма теж із північних країв — префектури Аоморі. Пройшов велику школу виконавчої влади. Працював міністром освіти, науки й культури, міністром сільського господарства, лісів і рибальства. Очолював фракцію Ліберально-демократичної партії в парламенті. Очолює фундацію імені Юкіо Одзакі, якого називають батьком японської Конституції.


Торік Тадаморі Оошіма у цьому ж статусі — керівника Палати представників — зустрічався з Президентом України Петром Порошенком під час його візиту до Японії. Тоді Оошіма відзначав як позитив високу інтенсивність україно-японських міжпарламентських контактів і зазначив необхідність їх продовження. Співрозмовники підкреслили спільну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.


Під час нинішньої зустрічі з керівником Палати представників Андрій Парубій запросив Тадаморі Оошіма відвідати Україну та Верховну Раду.


Після напруженого робочого дня та спілкування з японською пресою у графіку Андрія Парубія та членів української делегації була передбачена вечеря з державним міністром закордонних справ Японії Нобуо Кіші. А це, по суті, ще одна дуже важлива повноцінна ділова зустріч. Почнемо з того, що Нобуо Кіші — рідний брат прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе, член надзвичайно поважної династії японських політиків, в якого (як і в прем’єра) батько був міністром закордонних справ, а дід —прем’єр-міністром. Школа високої відповідальності за справи в державі й своєї ролі в них — змалечку входили у свідомість майбутніх політиків.


В інтерв’ю відомій японській телекомпанії NHK Голова Верховної Ради України висловив переконання, що санкції щодо Росії будуть продовжуватися доти, поки Росія не поверне Крим, а окуповані території Донбасу не повернуться під контроль України. Він заявив, що під час своїх зустрічей із високопосадовцями Японії постійно наголошував на такій позиції. Очільник українського парламенту висловив вдячність країнам, які нас підтримують, зокрема Японії.


Андрій Парубій зазначив, що, незважаючи на зміну адміністрації США і проголошену Дональдом Трампом політику «американоцентризму», та попри його бажання поліпшити відносини з Росією, США твердо стоять на позиції підтримки України. І сам Дональд Трамп закликав Росію повернути Крим.


Голова Верховної Ради відповів також на запитання щодо свого ставлення до заяви Президента Петра Порошенка про необхідність провести референдум щодо бажання українців вступити до НАТО. Андрій Парубій підтримує цю ідею, тим паче що недавні соціологічні опитування свідчать про те, що більш як половина українців обирають альянс.


Нобуо Кіші часто доручають — і прем’єр-міністр, і міністр закордонних справ Фуміо Кішіда — важливі зустрічі, які мають вплив на подальший розвиток відносин між країнами. Можливо, навіть існує зв’язок між переговорами української делегації з очільниками японської держави, і тим, що саме вчора ввечері ще раз прозвучало запевнення з вуст прем’єр-міністра Японії, Сіндзо Абе, що допоки не будуть повністю виконані Мінські угоди, санкції проти Росії будуть збережені.


... А в п’ятницю зранку, сповнена багажем нових зустрічей і нових перспектив, українська делегація візьме курс на Київ.


Ніна БАЛИКОВА.


Токіо.


***


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках робочого візиту до Японії зустрівся зі старшим сином Імператора Нарухіто (на знімку). Кронпринц виявив обізнаність українськими справами та підтримав поглиблення відносин між Україною і Японією, яке «за останні роки стало особливо відчутним». Він також висловив зацікавленість у багатьох сферах культурного життя нашої країни.

 


Спадкоємець Імператора зазначив: державним спортом Японії є сумо, тому йому надзвичайно приємно, що «найбільший японський чемпіон Тайхо Кокі — українського походження, і це також об’єднує наші народи».


Нарухіто підкреслив спільність України і Японії у подоланні наслідків ядерних катастроф та висловив зацікавленість у співпраці в екологічній сфері.


Голова Верховної Ради України поінформував спадкоємця про проведення Року Японії в Україні та висловив сподівання, що буде й Рік України в Японії.


Андрій Парубій також зазначив, що у народів Японії та України є багато спільного не лише у сучасному житті, а й в історії. Він висловив сподівання «на майбутню тісну співпрацю».


Готові ділитися досвідом


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій також зустрівся з державним міністром оборони Вакамія Кенджі.


Під час зустрічі сторони обговорили питання взаємодії Сил самооборони Японії зі Збройними Силами України, проаналізували можливі загрози, особливості сучасної гібридної війни.


«Для України розвиток стратегічних відносин з Японією є важливим завданням зовнішньої політики, і ми готові ділитися досвідом», — сказав Голова Верховної Ради і наголосив на необхідності розвивати співпрацю у сфері оборони.


Він подякував за допомогу, яку надає Японія Україні, та за послідовну підтримку політики санкцій проти Росії. «Це важливо не лише для України, а й для світової безпеки, бо ми бачимо загальну напругу в світі. Агресія Росії проти України — один з елементів порушення системи безпеки», — сказав Андрій Парубій. Глава парламенту нагадав про агресію Росії в Грузії і зауважив: «Прогнозують, що такі дії можуть статися по відношенню до країн Прибалтики. Такі відчуття є і на північних землях Японії».


Голова Верховної Ради заявив, що міжнародні угоди не завжди мають вирішальне значення у питанні безпеки, «тут головне — чи може країна сама себе захистити». Свого часу, зауважив він, Україна віддала один з найбільших військових потенціалів, сподіваючись на підтримку і гарантії країн, які були в цьому процесі. «Думаю, це великий наш урок», — сказав Андрій Парубій і наголосив: «Найвища гарантія безпеки — це сильні Збройні Сили».


Глава парламенту висловив переконання, що співпраця у сфері безпеки матиме важливе значення для наших держав. «Співпраця між нашими силами є двосторонньо вигідною для того, аби перейняти досвід, який ми здобули в цій війні, — сказав Голова Верховної Ради.  


Міністр оборони Японії зазначив, що «нам треба забезпечувати безпеку на світовому рівні на основі верховенства права». «У нас є велика перспектива співпраці у цій сфері. Це потрібно для узгодження позицій, дій і вчасного реагування на загрози, — сказав він. — Сподіваюсь, наші стосунки будуть розвиватися ще швидше і ефективніше. Я усвідомлюю, що наша країна знаходиться на Далекому Сході, а Україна — у центрі Європи, але у цій важливій ситуації ми маємо співпрацювати».


Про сучасні методики гібридної війни


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з робочим візитом у Японії, виступив перед слухачами Інституту міжнародних відносин Японії з лекцією та відповів на запитання. Головною темою була безпека і сучасні методики гібридної війни, яку веде Росія проти України.


Глава парламенту наголосив, що для нашої країни співпраця з Японією має особливе стратегічне значення, і подякував за підтримку, яку Україна отримала від Японії за останні декілька років.


За його словами, Російська Федерація становить загрозу глобальній системі безпеки й усьому цивілізованому світу. «Цивілізований світ після Другої світової війни напрацював систему безпеки, яка забезпечила стабільність і процвітання країн. Одним із основних її положень була непорушність кордонів — не може сильніший напасти на слабшого через те, що має більше військ, ресурсів і можливостей. На жаль, РФ порушила цей принцип», — сказав Андрій Парубій.


Пояснюючи сутність гібридної війни як «війни керованого хаосу», Голова Верховної Ради назвав головними її ознаками проведення дій без оголошення війни, використання інформаційної складової та кібернетичної безпеки, «які інколи мають більше значення, аніж пряма мілітарна сила».


Глава парламенту зазначив, що у випадку з Україною «мілітарна війна підпорядковується інформаційній, а не навпаки». «Також важливий наголос робиться на створенні дестабілізації в країні — об’єкті агресора. Це було застосовано в Україні», — сказав він і нагадав: коли заходили російські війська до Криму, Росія не визнавала, що це військовослужбовці, називала їх «зеленими чоловічками», і лише згодом обставини з’ясувались.


За його словами, використання диверсійних груп і живого щита з мирного населення було наступною важливою ознакою такого виду війни. «Часто використовувались місцеві проросійські угруповання для створення диверсійних груп, проведення диверсійних акцій. Фінансування і постачання зброї відбувалось з Росії, водночас подавалося це як протести, котрі відбуваються всередині країни. Лише коли Україна почала чинити опір, були введені регулярні війська Росії, як останній аргумент була використана пряма мілітарна сила регулярної російської армії», — розповів Голова Верховної Ради.


Андрій Парубій зазначив, що українській державі доводилось майже з нуля відтворювати свою армію. «Першими захистили країну добровольці, які пішли на фронт з Майдану. Тільки завдяки їхній хоробрості Україна мала час на створення своєї армії», — сказав він і зауважив: навіть у період переформування української армії противник здійснював дестабілізацію ситуації зсередини.


На переконання глави парламенту, використовуючи дестабілізацію, противник намагається привести до влади режим, більш лояльний до країни-агресора. «Це також одна з методик гібридної війни, розробники якої прагнуть сіяти серед людей незадоволення з будь-якого приводу», — додав він.


Голова Верховної Ради наголосив на необхідності досліджувати новітні методики гібридної війни, тому що вони можуть використовуватись у різних куточках світу, зокрема, і по відношенню до Японії. «Треба розуміти і переконуватись, які методики і тактика використовуються у сучасних війнах. Нашим народам потрібно тісніше співпрацювати, аби попередити війну. Власні Збройні Сили можуть стати гарантією суверенітету і безпеки своєї країни», — наголосив Андрій Парубій.


Голова Верховної Ради ще раз подякував за те, що «Японія стала поруч у такий важкий для України час, ввівши санкції проти російського агресора, та висловив упевненість, що Україна ніколи не забуде цієї братньої підтримки з боку Японії». На його переконання, міжнародні санкції, як і українські Збройні Сили, стали двома головними факторами для призупинення і стримування агресії. «Через співпрацю всіх країн вільного світу ми зможемо убезпечити світ і унеможливити холодні чи гарячі війни», — сказав Андрій Парубій.


Збройні Сили як надійний союзник


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках робочого візиту до Японії зустрівся з Прем’єр-міністром Японії Сіндзо Абе.


«Україна вітає ваші зусилля й ініціативу, які стосуються змін до Конституції Японії у частині зміцнення сил безпеки, — сказав Андрій Парубій під час зустрічі. — Наша країна переконалася, що в час небезпеки найнадійніший союзник держави — це її Збройні Сили».


Глава парламенту зазначив: «Останнім часом кризові явища у світі збільшуються, тому підтримуємо вашу позицію щодо необхідності співпраці для посилення безпеки у світі — в рамках Ради Безпеки ООН і можливої співпраці між нашими силами безпеки з обміну досвідом. За останні роки ми отримали неоціненний досвід через агресію Путіна. На жаль, ця агресія продовжується, і ми щодня маємо атаки та загиблих воїнів».


Голова Верховної Ради подякував за підтримку Японією територіальної цілісності України і системи санкцій проти Росії, за підтримку реформ і інвестицій в економіку нашої країни. «Нам дуже важливо, щоб санкції продовжувалися, а якщо агресія Путіна не припинятиметься, то вони мають посилюватися. Ми розраховуємо на вашу підтримку», — сказав Андрій Парубій.


Він наголосив на важливості для України проведення реформ в усіх сферах життя. «Нам доводиться проводити реформи, одночасно відбиваючи агресію Росії. Ваша підтримка важлива і в економічному, і в символічному плані», — зазначив глава парламенту.


Під час зустрічі сторони наголосили на важливості розвитку і поглиблення двосторонньої співпраці. Зокрема, Сіндзо Абе зауважив: у січні виповнилося 25 років встановлення дипломатичних відносин між Україною і Японією. Він зазначив, що залишилися гарні враження від візиту до України у 2015 році. Прем’єр-міністр Японії сказав, що «докладає особливих зусиль для підтримки України під час роботи на міжнародних форумах».


Він зазначив, що Україна та Японія є постійними членами Ради Безпеки ООН, і в цьому контексті висловив сподівання на посилення співпраці на міжнародній арені, а також високо оцінив зусилля України на шляху здійснення реформ. «Нині весь світ підтримує ваші зусилля щодо здійснення реформ, і я сподіваюсь, їхня реалізація у вашій країні буде успішною», — сказав Прем’єр-міністр Японії.


Сіндзо Абе заявив, що Японія виділяє на підтримку України понад півтора мільярда доларів.


Також сторони обговорили ситуацію в Україні, що склалася в умовах російської агресії.


Голова Верховної Ради подякував за можливість побувати у Японії, за зустріч з державним міністром оборони і можливість відвідати військову базу.


Прем’єр-міністр Сіндзо Абе під час розмови з Андрієм Парубієм зазначив, що санкції проти Росії, які Японія підтримала разом з іншими країнами «Великої сімки», не може бути знято, поки повністю не буде виконано Мінських домовленостей.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.