Уже коли цей матеріал був підготовлений, стало відомо, що Укрзалізниця все ж планує сформувати ще один прямий маршрут, що з’єднуватиме Польщу з Волинню. Зокрема, українська та польська сторони напрацювали шляхи реалізації проекту залізничного пасажирського сполучення Ковель — Хелм — Люблін. Про це йшлося під час круглого столу щодо розвитку прикордонної залізничної інфраструктури Волинської області та Люблінського воєводства, який відбувся 15 лютого у Волинській ОДА.


Радник голови правління ПАТ «Укрзалізниця» з питань європейської інтеграції Томаш Майка, який і координує роботу з інвестицій європейських коштів, зазначив, що робота залізничного сполучення Ковель — Хелм — Люблін стане потужним каталізатором для подальшої реалізації подібних проектів.


Окрім того, вдалося обговорити й особливості проходження митних процедур задля збереження особистої безпеки громадян, які подорожуватимуть міжнародним маршрутом. За підсумками дискусії, таки вдалося напрацювати шляхи реалізації залізничного сполучення на широкій колії Ковель — Хелм — Люблін, що буде здійснюватися українською стороною в особі Укрзалізниці.


Одним із ключових питань стане досягнення домовленостей із прикордонними та митними службами, які проводитимуть контроль під час поїздки, та покращення прикордонної інфраструктури.


За результатами круглого столу сформують робочу групу із представників обох сторін для детального аналізу та втілення транскордонного проекту. Також важливим питанням залишається узгодження тарифної політики, адже ціна квитка має бути доступна всім верствам населення. Отже, введення в керівництво Укрзалізниці фахівців з Республіки Польша, здається, порушує монолітні редути місцевих бюрократів. Успіхів вам, шановні наші приятелі (пшиятєлі).