На Закарпатті зростають загальний обсяг реалізованої промислової продукції і вкладені в економіку прямі іноземні інвестиції. Зростання спостерігається і у сфері вантажних та пасажирських перевезень, в обігу роздрібної торгівлі, надходженні податків і зборів до місцевих бюджетів, а також до державної казни. Суттєво зменшилася заборгованість із виплати заробітної плати.


Ці факти під час брифінгу навів директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Денис Ман. 


Торік для області було передбачено понад 85 мільйонів гривень субвенції із державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій, які профінансовано в повному обсязі. За рахунок цих коштів на Закарпатті реалізували 90 інвестиційних проектів. Зокрема, капітально відремонтували 37 об’єктів дорожнього господарства та оновили матеріально-технічну базу закладів освіти, культури, охорони здоров’я.


Реалізація інвестиційних проектів із залученням коштів державного бюджету в кожному окремо взятому місті та районі дозволила покращити інфраструктуру.


Відмічено позитив і в промисловості. За минулий рік індекс промислової продукції становив 106 відсотків відповідно до 2015-го та випередив загальнодержавні показники. Суттєво збільшилося виробництво й у галузі машинобудування.
Намітки на нинішній рік також вселяють надію. Насамперед тому, що великі підприємства з іноземним капіталом планують розширити виробництво. На ТОВ «Джейбіл», приміром, створять щонайменше півтисячі нових робочих місць, а сума коштів, які будуть вкладені корпорацією протягом трьох років, сягне 55 мільйонів американських доларів. І вдвічі — з теперішніх двох до 4,5—5 тисяч зросте число робітників.


Для подальшого розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва на Закарпатті розроблено відповідну програму на 2017—2018 роки. Вона передбачає, констатують в облдержадміністрації, надання підприємцям поворотної фінансової допомоги або компенсацію відсоткових ставок за кредитами, залученими на реалізацію інвестиційних проектів. Для цього розроблено відповідний порядок, який нині проходить процедуру погодження в обласній раді. Загалом на реалізацію цієї програми в обласному бюджеті на поточний рік передбачено 1,6 мільйона гривень.


За підсумками рейтингової оцінки результативності реалізації державної регіональної політики, Закарпаття покращило показники. В напрямі «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» область перемістилася з 20-го на 19-те місце в загальнодержавному рейтингу, в напрямі «Фінансова самодостатність» — з 11-го на 8-ме, «Ефективність ринку праці» — з 9-го на 7-ме, «Розвиток інфраструктури» — з 18-го на 15-те місце.

Ужгород.

ФАКТ


В області працює понад шість тисяч підприємств, три тисячі з яких — великі, 255 — середні та понад 5,5 тисячі — малі. Малими підприємствами реалізовано продукції, товарів і послуг на майже 8 мільярдів гривень, їх частка у загальних обсягах реалізації становить майже п’яту частину. На початок року на Закарпатті зареєстровано 55 тисяч 536 фізичних осіб-підприємців, з яких сплачують податки 44 тисячі 859. Порівняно з початком минулого року їх кількість збільшилась на 10 відсотків. Однак, слід зазначити, що протягом 2016 року припинили діяльність 9 тисяч фізичних осіб-підприємців. Здебільшого ті, котрі не здійснювали підприємницької діяльності.