Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час робочого візиту до Токіо зустрівся з Головою Палати Радників Парламенту Японії Тюіті Дате. Перед зустріччю Голова Верховної Ради відвідав засідання Бюджетного комітету Палати Радників Парламенту Японії. Про це «Голосу України» повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради України Андрій Ковальов.


Вітаючи Голову Верховної Ради, Голова Палати Радників Тюіті Дате зазначив, що йому приємно приймати візит очільника українського парламенту в рік, коли ми відзначаємо 25-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною та Японією.

 


У відповідь Андрій Парубій подякував Палаті Радників в особі Тюіті Дате за підтримку України: «Для української держави розвиток дружніх та партнерських відносин з Японією є одним із пріоритетів зовнішньої політики. Хочу висловити подяку Японії та японським парламентаріям за ту підтримку, яку ми отримали в останні роки. Для нас важлива послідовна підтримка Японією суверенітету та територіальної цілісності України».


Глава парламенту відзначив, що українці високо цінують увагу, яку приділяла Японія підтримці України під час головування у «Великій сімці».


«Але окупація українських земель Росією продовжується, тож закликаю японських парламентаріїв розглянути можливість посилення санкцій, які Японія та країни «Великої сімки» наклали на Росію», — зазначив Андрій Парубій.
Тюіті Дате підкреслив: «Японія підтримує суверенітет України та її територіальну цілісність і ніколи не визнає спробу змінити «статус-кво» силовими методами».


Голова Палати Радників Парламенту Японії зазначив також, що Японія продовжує підтримувати реформи в Україні, зокрема й фінансово. Так, у січні 2017 року парламент Японії затвердив додатковий пакет фінансової допомоги для України. Протягом 2014 — 2016 років уряд Японії виділив фінансову допомогу в розмірі понад 1,8 мільярда доларів США.


«Україна та Японія, як непостійні члени Ради безпеки ООН, повинні займати активну позицію, щоб забезпечити стабільність та покращення безпекової ситуації у світі», — зазначив Тюіті Дате.


У відповідь Андрій Парубій сказав: «В останні роки деякі держави світу вирішили, що право сили є набагато важливішим і дієвішим, ніж міжнародне право. Тож мусимо боротися з цією тенденцією, адже і Україна, і Японія є мирними державами».
Після зустрічі на запрошення Тюіті Дате Голова Верховної Ради України відвідав Зал засідань Палати Радників (на знімку).

 


Поглиблення міжпарламентського діалогу


Під час свого візиту до Японії Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся також з Головою Палати Представників Парламенту Японії Осіма Тадаморі.


Голова Верховної Ради на початку вітального слова зазначив, що для нього пріоритетом діяльності є активізація та поглиблення міжпарламентського діалогу, зокрема україно-японського, адже це цементує антипутінську коаліцію держав та забезпечує стабільність безпекової ситуації у світі.


Андрій Парубій зазначив, що був свідком проведення засідання бюджетного комітету саме у той час, коли парламентарії обговорювали питання збільшення витрат на оборону країни. «Україна вітає такі рішення японських парламентаріїв, адже посилення сил Самооборони Японії є запорукою збереження державного суверенітету і недоторканності території Японії, а також покращує безпекову ситуацію в регіоні».


Глава парламенту відзначив, що на початку російської агресії Україна практично не мала дієвих Збройних Сил, готових обороняти Батьківщину. Тож нині, у часи війни на Донбасі, Україна також збільшує видатки на оборону та Збройні Сили.


Співпраця по лінії «Фукусіма—Чорнобиль»


Голова Палати Представників Осіма Тадаморі підкреслив, що Японія шанує незалежність і територіальну цілісність України, та додав, що «лише повне виконання Мінських домовленостей є запорукою мирного врегулювання ситуації на Донбасі».


Голова Верховної Ради України А. Парубій нагадав, що 2017 рік є Роком Японії в Україні й висловив переконання, що це зблизить наші народи та дасть українцям змогу більше дізнатися про країну висхідного сонця.


Осіма Тадаморі зазначив, що для Японії має велике значення співпраця України та Японії у сфері подолання наслідків на атомних станціях по лінії «Фукусіма—Чорнобиль».


Голова Верховної Ради подякував японському колезі за підтримку, яку Японія надає Україні, «передусім фінансово-технічну для проведення реформ в Україні та подолання наслідків російської агресії на сході України».


На завершення зустрічі Андрій Парубій запросив Осіма Тадаморі відвідати з візитом Україну та, зокрема, Верховну Раду.


Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.