Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко та заступник спікера Кнесету Держави Ізраїль Талі Плосков (на знімку) під час робочої зустрічі обговорили активізацію міжпарламентського співробітництва та поглиблення діалогу між законодавчими органами.

 


Учасники зібрання відзначили позитивну динаміку співробітництва двох парламентів, яка, зокрема, зумовлена й активною роботою парламентських груп дружби. Перший заступник Голови Верховної Ради висловила вдячність Державі Ізраїль за солідарність та принципову позицію під час голосування резолюції ООН щодо Криму. За її словами, деокупація півострова та Донбасу залишаються ключовими темами України на міжнародному рівні.


Із боку ізраїльської делегації висловлювався особливий інтерес до ситуації на Донбасі. І. Геращенко надала останню інформацію про ескалацію конфлікту на сході та про безпекову й гуманітарну ситуацію. «У зв’язку з різким погіршенням ситуації на Донбасі Україна несе великі економічні збитки через руйнування інфраструктури й житла, але найстрашніше — людські жертви. Загиблі є серед цивільного населення і серед військових», — зауважила вона.


Ірина Геращенко наголосила на тому, що Росія систематично порушує Мінські угоди. «Ситуацію ускладнює нещодавній указ Президента РФ про визнання «документів» ОРДЛО, який суперечить Мінським угодам і є повзучою легалізацією так званих «республік». Особливе занепокоєння у цьому контексті викликає те, що зазначений указ створює передумови для так званої націоналізації українського майна на тимчасово окупованих територіях», — зазначила Перший заступник глави парламенту.
Порушила І. Геращенко також питання звільнення українських заручників, які утримуються проросійськими бойовиками на окупованих територіях Донбасу, зокрема, зауваживши: «Ми продовжуємо наполягати на необхідності виконання Мінських домовленостей. У першу чергу це стосується припинення вогню та звільнення заручників».


Беручи до уваги ґрунтовний досвід Ізраїлю у врегулюванні конфліктів та постконфліктному відновленні, учасники зустрічі обмінялися думками з приводу реалізації спільних гуманітарних проектів. Нині в Україні багато їх спрямовано на реабілітацію осіб, постраждалих внаслідок агресії Російської Федерації. Так, у рамках одного з проектів ізраїльськими експертами проведено 15 семінарів, а більш як 300 українських психологів пройшли підвищення кваліфікації для роботи із постраждалими.


Учасники зустрічі обговорили реалізацію нових проектів, зокрема, відкриття центру реабілітації в місті Умань Черкаської області. Ірина Геращенко порушила питання можливості проведення реабілітації для дітей, які постраждали внаслідок російської агресії на сході України. «Понад 200 дітей поранено в ході конфлікту на Донбасі. Багато із них отримали серйозні травми й пережили важкі хірургічні операції. Ці діти сьогодні потребують медичної допомоги, особливо психологічної», — підкреслила політик.


Особливу увагу приділили питанню посилення економічної співпраці між Україною та Ізраїлем. Ірина Геращенко відзначила важливість підписаної у червні 2016 року міжурядової угоди про тимчасове працевлаштування українців у окремих галузях на ринку праці Держави Ізраїль. Цей договір набув чинності в грудні минулого року і сприятиме працевлаштуванню в Ізраїлі, зокрема будівельників, та гарантуватиме належне соціальне забезпечення для них.


У зустрічі також взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковський, Заступник Посла Держави Ізраїль в Україні Еміль Бен Нафталі, Директор Єврейської агенції «Сохнут Україна» Рон Гарфільд, керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Ізраїль Георгій Логвинський та член цієї групи Борислав Розенблат.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.