Дії для встановлення миру на Донбасі стали головною темою зустрічі глави МЗС України Павла Клімкіна та глави МЗС Німеччини Зіґмара Ґабріеля, який 2—3 березня перебував у Києві. Під час спілкування із журналістами очільник німецького зовнішньополітичного відомства заявив, що події на сході України стосуються не лише нашої держави, а й безпеки всієї Європи. «Ми бачимо, яким крихким є мир, до якого ми вже звикли. Тому те, що ми робимо для підтримки мирного процесу, — це не благодійність. Це стосується нашої безпеки, наших уявлень про спільне життя в Європі», — резюмував З.Ґабріель.


«Ми нині працюємо над тим, як досягти реального припинення вогню, а головне — ефективного контролю з боку СММ, до того ж цілодобового контролю не лише лінії зіткнення, а й усієї території Донбасу, зокрема неконтрольованої ділянки україно-російського кордону», — зауважив український міністр. У свою чергу його німецький колега зазначив, що роботу представників СММ ОБСЄ на сході України справді можна посилити, зокрема збільшити їх кількість, а також надати їм краще технічне оснащення.


Окрім того, міністри обговорили питання гуманітарного напряму, можливості «нормандського формату» для втілення Мінських домовленостей, а також ситуацію довкола українських політичних в’язнів та заручників.


Безпека на Донбасі стала темою зустрічі З. Ґабріеля й із Президентом України Петром Порошенком. Як передає прес-служба глави держави, український лідер акцентував увагу на тому, що спровокована бойовиками нова ескалація насильства на сході нашої держави, визнання документів так званих «ЛНР» та «ДНР», привласнення українських підприємств є черговим свідченням агресії Росії проти України та вимагає задіяння нових санкційних інструментів з боку ЄС.