На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час зустрічі з Федеральним міністром закордонних справ ФРН Зіґмаром Ґабріелем.

 

Ігор Гринів, Ганна Гопко, Ірина Геращенко, Марія Іонова.

 

Федеральний міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини Зіґмар Ґабріель (у центрі).

 

Ірина Геращенко привітала Зіґмара Ґабріеля із призначенням на посаду Федерального міністра закордонних справ Німеччини та подякувала німецьким колегам за вагому підтримку України, зокрема і щодо зусиль, спрямованих на врегулювання конфлікту на Донбасі.


«Ми говоримо про систематичне невиконання Мінських угод з боку Російської Федерації. У цьому контексті хочу акцентувати увагу, що «мінський» формат не є самостійним, це похідні групи від «нормандського» формату, де Німеччина відіграє одну з ключових ролей, за що ми вам ще раз дуже вдячні», — сказала вона. Політик наголосила, що активізація «нормандського» формату надасть нового імпульсу роботі «мінських груп».


І. Геращенко підкреслила, що український парламент має єдину, спільну позицію у питанні відновлення територіальної цілісності нашої держави. «Ми залишаємося відданими політико-дипломатичному шляху врегулювання конфлікту на Донбасі, але водночас ми робимо все для посилення і реформування наших Збройних Сил», — зазначила вона.


Перший заступник Голови Верховної Ради України звернула увагу на останні порушення Мінських угод з боку РФ і контрольованих ними представників ОРДЛО, зокрема, на рейдерські захоплення українських підприємств на окупованих територіях і визнання «документів» ОРДЛО, що повністю суперечить Мінським угодам.


Політик наголосила, що без виконання безпекової та гуманітарної складових неможливо створити умови для політичного блоку Мінських угод. Також вона розповіла, що пріоритетом для гуманітарної підгрупи у Мінську є звільнення заручників. На сьогодні 113 українських громадян незаконно утримуються на тимчасово окупованій території. У цьому контексті І. Геращенко підкреслила, що представники Росії та незаконних збройних формувань блокують роботу міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста.


Також уповноважений Президента підкреслила, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на сході України не має доступу до україно-російського кордону, та зазначила, що сам механізм моніторингу потребує вдосконалення. Також вона жорстко засудила всі прояви агресії по відношенню до місії СММ ОБСЄ і перешкоджання її роботі, які останнім часом фіксуються на окупованих територіях дедалі частіше.


У свою чергу Федеральний міністр закордонних справ ФРН Зіґмар Ґабріель зауважив, що Німеччина солідарна з позицією України.


«Німеччина засуджує порушення Росією територіальної цілісності України в Криму та на сході і докладатиме всіх можливих зусиль для відновлення «status quo», — зауважив під час зустрічі З. Ґабріель.


Він нагадав, що положення про непорушність кордонів також зафіксовано Гельсінськими угодами, які передбачають принцип непорушності кордонів, територіальної цілісності держав та невтручання у внутрішні справи іноземних держав країн-підписантів.


«Анексія Криму та воєнна агресія на Донбасі — це дуже небезпечний прецедент у XXІ сторіччі», — зауважив Міністр. Він також наголосив, що агресія Росії загострює гуманітарну ситуацію на сході України.


«Нам відомо про багато жахливих випадків, коли внаслідок обстрілів цивільне населення, що перебуває поблизу лінії розмежування, залишається без електроенергії та водопостачання», — зауважив Федеральний міністр закордонних справ ФРН.
У цьому контексті він поінформував, що Німеччина продовжуватиме реалізовувати гуманітарні проекти для постраждалого населення на сході України.


З. Ґабріель заявив, що в інтересах Німеччини та Європи допомагати Україні у просуванні реформ, адже Європа є символом демократії і справедливості. «Нам потрібно показувати людям, що поворот у бік Європи насправді веде до кращого життя. Треба робити більше, ніж ми робили досі. Важливим завданням для України є показати, що процес реформ просувається успішно», — заявив він.


Особливої уваги на зустрічі було надано питанню посилення двосторонньої співпраці з Німеччиною. Перший заступник Голови Верховної Ради зазначила, що підтримка Німеччини — це вагомий внесок у реалізацію подальших реформ, передбачених євроінтеграційним напрямом.


І. Геращенко відзначила, що парламентська коаліція усвідомлює свою відповідальність за просування реформ.


«Ключовим завданням парламенту на цей рік є продовження судової реформи та боротьба з корупцією. Очевидно, що українським антикорупційним та судовим органам потрібно переймати європейську практику, щоб усі судові справи доводилися до логічного кінця», — зауважила політик.


Серед основних завдань, які стоять на порядку денному парламенту у 2017 році, Ірина Геращенко назвала зміцнення української армії, проведення медичної реформи та продовження реформи децентралізації.


«Сьогодні, перебуваючи у складних економічних умовах, Україна виділила 5 відсотків державного бюджету на оборону, і, безумовно, в контексті безпекових загроз ми працюватимемо над посиленням оборонно-технічної співпраці України з НАТО», — зауважила І. Геращенко.


Зустріч відбувалась за участі представників усіх депутатських фракцій та груп парламенту, зокрема участь у ній взяли: Ганна Гопко, Марія Іонова, Ігор Гринів, Олег Ляшко, Єгор Соболєв, Андрій Тетерук, Олександр Горбунов, Сергій Власенко та Юрій Мірошниченко.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.