Державна комісія дасть кінцеву відповідь на основне питання: що спричинило трагедію на шахті «Степова» у Сокальському районі на Львівщині. За попередньою інформацією, яку оприлюднив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, у лаві, найімовірніше, вибухнув метан, а датчики, які б мали сигналізувати про небезпеку, чомусь не спрацювали.

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на шахті «Степова».

 

Гірничорятувальники на території шахти.

 

Від вибуху загинув начальник дільниці, гірничий майстер та шестеро шахтарів. Наймолодшому з гірників було 19 років, а найстаршому — 42. Ще 20 шахтарів із опіками та травмами було госпіталізовано спочатку в Червоноградську лікарню, а згодом до Львова — в обласний опіковий центр.


Як повідомила директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак, стан усіх постраждалих стабільний. Критичних хворих немає. Проводиться необхідне лікування, щоб попередити можливі ускладнення. У гірників переважно 10—49 % опіків шкіри і верхніх дихальних шляхів.


На брифінгу на шахті «Степова» Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розповів, що в цьому році на модернізацію і фінансування шахт виділили 1,8 млрд. гривень. Але виявилося, що гірникам бракує індивідуальних засобів захисту. Уряд для цього додатково виділить ще 200 мільйонів гривень. Протягом двох тижнів Міністерство енергетики та вугільної промисловості повинно надати плани модернізації всіх шахт країни.


Прем’єр-міністр також висловив співчуття родичам загиблих і повідомив, що кожна родина отримає по 500 тис. грн. компенсації. Ще по 100—200 тис. грн. виділить Фонд соціального захисту.


Державна комісія не тільки назве причини трагедії, а й перевірить, як дотримуються безпеки на всіх вугледобувних підприємствах країни.


За фактом вибуху на шахті «Степова» розпочато кримінальне провадження за статтею «порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою».


Голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець назвав дві ймовірні причини вибуху. Перша — порушення техніки безпеки. Старе оснащення вентиляційної системи часто призводить до загазованості та підвищення концентрації метану. Друга — природний фактор, коли в лаві відбувається раптовий викид метану.

 


Перша зміна того дня проводила підготовчі роботи. На «Степовій» готувались до відкриття нової лави і до нарощення видобутку вугілля. На момент вибуху на цій дільниці на глибині 550 метрів перебувало 32 гірники, які працювали у звичному режимі.


Згідно з указом Президента України, 3 березня було оголошено днем жалоби у зв’язку з трагічною загибеллю шахтарів. О 12.00 пам’ять гірників вшанували хвилиною мовчання.

Львівська область.


Фото Урядовий портал.