Учора, у день свого народження, 38-річний голова Державної фіскальної служби Роман Насіров став героєм інформаційного простору.


Про обшуки в його відомстві, що їх провели НАБУ й САП, було відомо ще напередодні. У середу пізно ввечері співробітники цих антикорупційних відомств відвідали главу ДФС Романа Насірова в лікарні «Феофанія», де він перебував, і вручили йому підозру в вчиненні кримінального правопорушення. Туди ж прибула численна адвокатська група підтримки підозрюваного.


«Суть обвинувачень полягає в тому, що фірмам, бенефіціантом яких є пан Онищенко, протягом тривалого проміжку часу, безпідставно, всупереч вимогам законодавства видавалися відстрочки з оплати рентних платежів у бюджет. Відповідно, сума збитків, згідно з проведеною в справі економічною експертизою, становить приблизно два мільярди гривень», — пояснив учора на прес-конференції в Києві глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.


Він запевнив, що всі дії детективів НАБУ та прокурорів були законними.


«Усі наші розслідування, на жаль, супроводжуються спекуляціями. Ми до цього вже звикли, тому ще раз підкреслюю: всі дії детективів, прокурорів були законними», — заявив Ситник.


За його словами, проводячи обшуки в ДФС, співробітники НАБУ чекали головного фіскала країни на робочому місці. Мовляв, даних про те, що він на лікарняному, в них не було. Але завдяки проведеному розслідуванню детективи встановили, що Насіров — у «Феофанії», і йому нібито діагностували інфаркт.


Глава НАБУ також підтвердив, що кримінальне провадження щодо Романа Насірова було почато на підставі справи народного депутата Олександра Онищенка.


3 З історії питання: 16 березня 2016 року НАБУ провело перший обшук в офісі народного депутата Олександра Онищенка в рамках досудового розслідування в кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем при реалізації природного газу, видобутого в результаті спільної діяльності з ВАТ «Укргазвидобування». 15 червня НАБУ провело повторний обшук і подало подання в ГПУ про зняття недоторканності з Онищенка. НАБУ й САП заявили про його причетність до розкрадань на суму 1 млрд. 600 тис. гривень. 5 липня парламент дав згоду на затримання й арешт Олександра Онищенка. Йому вдалося втекти із країни. 1 грудня 2016 року СБУ заявила, що підозрює втікача-депутата в держзраді. Цього ж дня Онищенко заявив, що передав компромат на Президента України Петра Порошенка спецслужбам США.


У свою чергу заступник Генерального прокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у коментарі «112 Україна» сказав: «Розслідування «газової справи» Онищенка потребує встановлення та притягнення до відповідальності всіх учасників схеми незаконного збагачення, а насамперед його організаторів і бенефіціарів — голову ДФС уже допитували в рамках цього провадження. Оперативним шляхом нам стало відомо про можливий виїзд підозрюваного за кордон, а також існувала ймовірність знищення доказів, тому прокурором було прийнято рішення про проведення низки невідкладних процесуальних дій. Щойно розпочалися слідчі дії вчора вдень (2.03. — Ред.), голова Державної фіскальної служби миттєво опинився на лікуванні в «Феофанії». Враховуючи можливості підозрюваного протидіяти слідству й любов до втеч за кордон учасників «газової справи», ми будемо клопотати в суді про обрання Роману Насірову запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та вимагати його звільнення з посади. Нині детективи НАБУ за дорученням процесуального керівника готують відповідні клопотання в суди».


Чекаючи інформації від лікарів про можливість проводити з підслідним ті чи інші дії, Холодницький висловив сумніви щодо госпіталізації голови ДФС, оскільки звернення до медиків у подібних випадках «уже стало історичною традицією».
Учора в інтерв’ю Еспресо. TV Олександр Онищенко, що перебуває в бігах, так прокоментував затримання глави ДФС: «Це найбільший провал, який робило й зробить НАБУ. Слідство нічого не доведе. Бо в моїх взаєминах з Насіровим грошей не було. Водночас затримати та заарештувати фігуру такого рівня — удар по НАБУ й владі загалом».


А поки триває слідство, Кабмін України відсторонив главу ДФС від посади.


За значимістю та гучністю проведення НАБУ й САП «дня народження Насірова», схоже, від успіху цієї операції залежить подальша доля антикорупційних органів і їхніх керівників. Занадто багато нарікань із різних сторін звучить на їхню адресу.

Подальший розвиток подій і можливість доведення справи не тільки до суду, а й до вироку, принаймні, дасть відповідь, хто і на чиєму боці розігрує цю складну фінансово-політичну партію.