У Людмили Парейко (на знімку), завідувачки клубу села Листвин, що в Дубенському районі на Рівненщині, та просто унікальної кухарки, хліб має свою класифікацію, бо призначений до кожної страви. Така традиція в домі зберігається ще від бабці Ганни, яку знали як одну з найкращих куховарок в окрузі.

 


— Те, що я вдома випікаю хліб, не дивина, — каже Людмила Борисівна. — У нашому селі таких господарок багато. Але випечений мною «пристосовується» до страв.


Так, борщовий хліб за своїми складниками нагадує пампушки з часником, а до шашликів господиня випікає цибулевий хліб — з додаванням цибулі, перчику, майонезу й вина. Такий хліб навіть зберігається удвічі довше за звичайний. Один зі складників хліба до холодцю — хрін. Коли у домі є тушкована капуста, то до неї подають хліб із присмаком олії з льону.


Випікає й хліб до кави — ванільний, біло-коричневий, з ароматом лікарських трав. А от хліб зі смальцем підходить до картопляних страв. Тоді вже, як жартують земляки, шкварки зайві.


Тісто у хазяйки на натуральній заквасці, з житнього борошна, вистояне на сироватці, з додаванням яєць. У рецептах деяких сортів є мед. А ще, як стверджує пані Людмила, добре робити закваску на джерельній воді. Пекти хліб доцільно двічі на тиждень (саме стільки разів слід підживлювати закваску, інакше вона пропаде), найкраще — у домашній печі. У духовці, як не старайся, а шкоринка не така рум’яна та смачна. Зрештою, щоб хліб вийшов добротним, його треба відчути не лише руками, а й серцем.


— Нині я не так багато печу, — каже Людмила Парейко, — скільки нам із чоловіком треба. А от коли з’їжджається родина на вихідні чи свята, тоді асортимент примножується. Понад те, кожному в дорогу даю по п’ять-десять хлібин, і, як заявляє моя донька, це найкращий гостинець, бо пахне рідною домівкою.


Свій хліб Людмила Борисівна демонструвала і в місті Дубно на фестивалі «З народної криниці». Там у пекарському конкурсі серед усіх хлібів, тортів та короваїв буханці Людмили Парейко (зокрема, до ковбаси, сала і кави) було визнано найсмачнішими.


Рівненська область.


Фото автора.