У світі, який набуває щоразу помітнішої стандартизації, дедалі важче зустріти щось оригінальне і самобутнє. Що б ви подумали, якби побачили молоду жінку з велетенським наплічником і важкою знімальною технікою, яка подорожує Україною і фіксує унікальні обличчя та розповіді?


Ця відчайдушна мандрівниця — Оксана Кизимчук. Українка, котра мешкає в Німеччині, але щоразу повертається на Батьківщину в пошуку неповторних кадрів і дивовижних історій. Важко сказати, хто ця Оксана — письменник чи фотограф. Вона творить художні тексти, робить фото і знімає кінострічки про звичайних українців, які дивують своєю незвичайністю. Окрім цього, вона малює та співає, і це також пов’язано з Україною. У Німеччині відбулося понад 60 фотовиставок Оксани, які відкрили німцям світ не бачених раніше людей та реалій.


Вона зібрала велетенську кількість унікального матеріалу, який раніше ніде не висвітлювався. Одним із наслідків складної і тривалої роботи Оксани стала книжка «Дитинство під дубами» («Kіndheіt unter den Eіchen»), яку опублікувало німецьке видавництво «Kerber». Те, що пропонує авторка, здатне вразити не тільки німців, а й українців. Скажімо, для багатьох із нас село Глинне на Рівненщині стане справжнім відкриттям. Це місце дивує 28 курганами, віковічними дубами, одному з яких — майже 1000 літ, і тим, що чи не в кожній сім’ї Глинного — 6—8, а то й 12—15 дітей. Тепер вони живуть на 207 сторінках книжки Оксани Кизимчук, де поєднано цікаві фото з цікавими розповідями.


Про що розповідають персонажі книжки? Про дитинство, яке істотно відрізняється від типових уявлень німців і багатьох українців. Будні цих дітей у наш час видаються казкою або поверненням у віддалене минуле. Вони максимально занурені в природу і працю, їхнє життя не обмежене мобільними екранами та віртуальністю. Ці діти ловлять рибу, чудово їздять верхи, все, що завгодно, перетворюють на найкращі іграшки і будують цілі світи за допомогою вуличних ігор, не звертаючись до комп’ютерних.


Книжка Оксани — про дитинство не лише наймолодших жителів Глинного, а й усіх мешканців села, які були дітьми 20, 50 або й 70 років тому. Привітна красуня з фотокамерою змогла знайти підхід до кожного і, за словами одного з персонажів її книжки, побачити в них те, чого вони в собі ніколи не бачили. Завдяки цьому в тексті і світлинах Оксани — цілі десятиліття, чимало унікальних людських доль, які створюють неповторний синтез. Іноді здається, що дитинство найменших персонажів книжки дуже схоже на юні роки їхніх батьків, дідусів та бабусь, і це засвідчує єдність поколінь села, їхнє взаєморозуміння, дефіцит якого дуже гострий у сучасному суспільстві.


Авторка надає реплікам своїх персонажів тонкої художності, насичує їх вдало дозованою кількістю діалектизмів, уникаючи мовного сміття.


«Дитинство під дубами» — це професійна репортажність, гармонійно поєднана з глибокими внутрішніми монологами авторки. Оксана захоплюється своїми персонажами, і це передається читачеві. Розповіді жителів села Глинного — яскраві, теплі, з відтінком ненав’язливої повчальності та доброти.


Власне, «Дитинство під дубами» — це цілий проект, адже Оксана, окрім тексту і фото, створила фільм про унікальне село. Книжка та кінострічка мають велику популярність у Німеччині, а невтомна мандрівниця шукає фінансової можливості зробити їх доступними і для своїх земляків в Україні.


Наталія Мандрицька, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка.