Учора Солом’янський районний суд Києва продовжив розгляд справи про обрання запобіжного заходу відстороненому від виконання повноважень голови Державної фіскальної служби України Роману Насірову. Упродовж відведених законом 72 годин суд не зміг обрати запобіжний захід Насірову, бо сторона захисту звернулась із клопотанням про відвід судді, відтак строк його затримання збіг. САП наполягала на тому, щоб запобіжним заходом був арешт або застава в розмірі два мільярди гривень. Саме на стільки, за версією слідства, Насіров завдав збитків державі.

 

Роман Насіров (на задньому плані) під час судового засідання 4 березня 2017 року.

 

72-годинний термін минув у ніч з неділі на понеділок близько опівночі. Усю ніч Насіров перебував у приміщенні суду під наглядом лікарів. До півночі в суді чергували й представники НАБУ та САП, а будівлю суду блокували декілька сотень громадських активістів, до яких також приєдналися народні депутати Сергій Лещенко, Андрій Журжій, Мустафа Найєм. Останній через Фейсбук якраз і закликав вийти на пікети, щоб не дати Насірову змоги уникнути відповідальності та втекти. «Справа Насірова повинна стати моментом істини, — сказав М. Найєм. — Або ми й далі живемо в цьому абсурді, проковтуючи цей маразм й очікуючи, коли нам знову плюнуть в обличчя. Або крадії, мародери, казнокради і шулери почнуть відступати».


Мітингувальники, скандуючи «Ромо, вставай!», заблокували всі виходи та виїзди із суду, щоб не допустити вивезення Насірова, вимагаючи розпочати судове засідання. «Справа не в одному Насірові, а що нами керують корупційні злодії, — заявив Сергій Лещенко. — Понад 10 тисяч українців віддали своє життя на Майдані та на Донбасі, заплатили за те, щоб не було корупції на вищому рівні в державі».


Після опівночі до журналістів під судом вийшов і сам Насіров. Він «відхрестився» від причетності до «справи Онищенка», за якою його підозрюють у розкраданні державних коштів, заявив, що не збирається залишати країну і що в нього був гіпертонічний криз, а не інфаркт. Насіров звернувся до очільників НАБУ та САП із проханням прибути до суду. Однак керівник САП Назар Холодницький заявив, що він «не хлопчик за викликом» і вночі до суду не приїде.


У понеділок зранку чергова суддя Олена Букіна розглянула клопотання адвокатів Насірова про відвід судді Бобровника. Сторона захисту (у Насірова аж дев’ятеро адвокатів, а кримінальна справа налічує майже 500 томів) заявила, що слідчий суддя Олександр Бобровник є упередженим, і вимагає відведення судді, оскільки він не задовольнив клопотання щодо допиту всіх членів медичної комісії, яка досліджувала встановлений у «Феофанії» Насірову діагноз, а допитали лише голову комісії.

Натомість сторона обвинувачення заявила, що клопотання захисту Насірова щодо відведення судді Бобровника є необґрунтованим і подавалося виключно з метою затягування процесу. Насіров був присутній у залі суду, сидів поряд із адвокатами, хоча сказав, що почувається зле. Його відводили під руки із зали до вбиральні. У залі суду також були присутні спецназ НАБУ, детективи НАБУ і прокурори САП. Суд ухвалив рішення, що «не вбачає підстав для задоволення заяви адвокатів Насірова, і в задоволенні заяви відмовив.


Прокурор САП Андрій Перов у коментарі журналістам заявив, що клопотання адковатів Насірова про відвід було невмотивоване і необґрунтоване та спрямоване виключно на затягування процесу. На запитання, чи після збігання 72 годин Насіров є вільним, прокурор САП відповів: «У перерві між судовими засіданнями немає законодавчих підстав утримувати підозрюваного під вартою чи інакше обмежувати його права і він може залишити будівлю суду». Однак, за словами прокурора, Насіров сам забажав залишатися у приміщенні суду. «Якщо втече, це буде виключно результатом довготривалого судового розгляду, для прискорення якого ми зробили все, що від нас залежить», — сказав А. Перов.


Коли після перерви судове засідання продовжилось під головуванням судді Бобровника, сторона захисту стала наполягати, що Насірова треба повернути до лікарні «Феофанія», де він перебуває на стаціонарному лікуванні, а також на проведенні судово-медичної експертизи стану здоров’я підозрюваного, чи має він змогу за станом здоров’я брати участь у процесуальних та слідчих діях. Прокуратура заперечила проти такого клопотання, знову-таки вважаючи його зумисним затягуванням процесу, а також стверджуючи, що захисники не надали жодних документальних підтверджень хвороби Насірова.


Зрештою, суд відмовив у задоволенні клопотання захисту про проведення судово-медичної експертизи стану здоров’я Насірова. У рішенні суду йдеться, що за висновком лікарів Інституту кардіології імені Стражеска, Насірова визнано таким, що може брати участь у слідчих діях та судовому засіданні. Тоді адвокати виступили з новими клопотаннями до суду, зокрема, зачитавши заяву дружини Насірова до детектива НАБУ про те, що її чоловіка було без його згоди доставлено до Інституту Стражеска, де проводилися медичні обстеження. Сторона захисту також звернулася із клопотаннями долучити до матеріалів справи свідоцтва про народження дітей Насірова (їх у нього троє), декларацію про доходи, характеристики з місця роботи, медичну картку. Суд частково долучив ці матеріали до справи.


Тим часом у НАБУ заявили, що не порушили закон під час вручення Насірову підозри. «На момент вручення повідомлення про підозру голова ДФС перебував у притомному стані і не потребував невідкладної медичної допомоги, що було пізніше підтверджено офіційними висновками комісії лікарів, — повідомили у прес-службі НАБУ. — Жодних документів, які б свідчили про зворотне, стороною захисту надано не було. До того ж, оскільки вручення повідомлення про підозру є процесуальною, а не слідчою дією, на неї не розповсюджується норма про заборону вчинення у проміжок часу з 22:00 до 6:00».


«Будь-які спроби поставити під сумнів законність повідомлення про підозру голові ДФС у вечірній час 2 березня в НАБУ розглядаються як маніпулятивні та як такі, що свідчать або про недостатню правову обізнаність коментаторів, або про їхній свідомий намір ввести суспільство в оману», — стверджують у НАБУ.


Коли верстався номер, засідання суду щодо обрання запобіжного заходу Насірову ще тривало.

ФАКТ

2 березня детективи НАБУ та прокурори САП затримали голову Державної фіскальної служби України та повідомили йому про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України («Зловживання владою та службовим становищем»). За версією слідства, підозрюваний у період з травня 2015 року по березень 2016 року ухвалив низку безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів із рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у так званій «газовій схемі Онищенка», на загальну суму 2,019 мільярда гривень.


Фото Інни СОКОЛОВСЬКОЇ (УНІАН).