«Ми високо цінуємо допомогу Міжнародного Комітету Червоного Хреста тисячам українців, які опинились в складних умовах внаслідок агресії Росії та водночас розраховуємо на подальшу плідну співпрацю у подоланні напруженої гуманітарної ситуації на сході України», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з Президентом МКЧХ Петером Маурером. Вона подякувала Президентові МКЧХ за гуманітарну допомогу організації цивільному населенню по обидві сторони лінії зіткнення на Донбасі.


Ірина Геращенко також відзначила значну і оперативну допомогу міжнародних організацій у вирішенні проблемних питань, і як приклад навела допомогу жителям Авдіївки, які опинились у напруженій гуманітарній ситуації в результаті обстрілів з боку незаконних збройних формувань 29 січня 2017 року.

 

Окрім двосторонньої співпраці, під час зустрічі особливу увагу було приділено роботі гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську. Ірина Геращенко зауважила, що для української сторони пріоритетним залишається звільнення заручників, що незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях. Українська сторона виступає за залучення міжнародних гуманітарних місій, зокрема МКЧХ, до процесу звільнення заручників. Водночас політик зазначила, що залучення МКЧХ блокується представниками РФ та підконтрольними їй незаконними збройними формуваннями.


«На всіх 50 засіданнях гуманітарної групи у Мінську ми порушували питання допуску МКЧХ до пошуку зниклих безвісти і звільнення заручників. Проте це питання заблоковане іншою стороною», — поінформувала Ірина Геращенко. За останніми даними, на території окремих районів Донецької та Луганської областей незаконно утримуються 113 осіб, водночас українській стороні відоме місцезнаходження лише 58 з них.


Окремо було обговорено проблему доступу представників міжнародних гуманітарних місій до тюрем на тимчасово окупованих територіях. Ірина Геращенко зазначила, що українські пенітенціарні системи є повністю відкритими для відвідин усіма міжнародними гуманітарними місіями, акредитованими в Україні, та зауважила, що відповідна зустрічна реакція має бути і з боку представників окремих районів Донецької та Луганської областей.


Як Уповноважений Президента України вона поінформувала, що в рамках роботи підгрупи з гуманітарних питань йшла непроста дискусія стосовно тих громадян, які присутні в списках ОРДЛО з проханням звільнити їх, і які бажають залишитися на контрольованих владою територіях.


«Ми пропонували, аби спільна місія МКЧХ і ООН з прав людини зафіксувала заяви тих, хто хоче залишитися на контрольованій українською владою території, і щоб нарешті процес звільнення було розблоковано», — поінформувала Ірина Геращенко.


Проте, за її словами, представники окремих районів Донецької та Луганської областей не дали згоди на участь МКЧХ у цьому процесі. На сьогодні є домовленість, що цю роботу проведе місія ООН з прав людини.


Учасники зустрічі також обговорили питання механізму пошуку зниклих безвісти осіб за участі МКЧХ.


Петер Маурер зауважив, що місія МКЧХ має деякі напрацювання у цьому напрямку та наголосив на необхідності найскорішого узгодження механізму, щоб місія почала роботу.


Ірина Геращенко поінформувала, що українська сторона підтримує ініціативу МКЧХ зі створення механізму з питань пошуку безвісти зниклих осіб та виступає за тристоронній формат: Україна, Російська Федерація та МКЧХ із запрошенням представників окремих районів Донецької та Луганської областей.


Перший заступник Голови Верховної Ради України окремо подякувала за участь МКЧХ у розробці проекту закону про правовий статус зниклих безвісти осіб (реєстр. №5435) і запевнила, що докладе максимум зусиль, щоб законопроект був розглянутий на цій сесії парламенту. Ірина Геращенко зазначила, що питання пошуку зниклих безвісти є вкрай важливим, адже на сході України безвісти зниклими вважаються понад 483 особи.


«Ми повністю усвідомлюємо необхідність допомоги цивільним мешканцям, постраждалим внаслідок агресії, тому ми плануємо посилити співпрацю з урядом та парламентом України у 2017 році», — зазначив Петер Маурер.


Він також повідомив, що МКЧХ розробив пропозиції щодо реалізації нових гуманітарних проектів для цивільного населення.


Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформувала про роботу неформальної робочої групи «Мінської платформи», яка відбувається за участі представників усіх депутатських фракцій та груп, та зауважила, що ці пропозиції можуть бути розглянуті на черговому засіданні.


«У рамках роботи неформальної групи з колегами обговорюємо проблемні питання та шукаємо шляхи їх вирішення, тому вважаю доцільно розглянути ці пропозиції на одному з таких засідань», — зауважила Ірина Геращенко.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Ірина Геращенко і Петер Маурер.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.