Голова Верховної Ради України, виконуючий обов’язків Президента України Олександр Турчинов доручив створити робочу групу для «термінової підготовки нового Закону України «Про мову». Про це він сказав під час зустрічі із представниками Ініціативної групи «Першого грудня» у четвер.

Робочу групу, яка займатиметься розробкою відповідного законопроекту, доручено створити профільному комітету спільно з мовознавцями, філологами та фахівцями із соціальних питань.

За словами Голови Верховної Ради, такий законопроект має бути розроблено терміново, «враховуючи ті спекуляції, які відбуваються сьогодні навколо цього питання».

«Новий закон «Про мову», який необхідно розробити терміново, на відміну від попереднього, буде повністю збалансованим», — сказав О. Турчинов.

«У ньому будуть враховані інтереси Сходу і Заходу України, всіх етнічних груп та національних меншин», — підсумував керівник парламенту.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

***

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов під час зустрічі із представниками Ініціативної групи «Першого грудня» — почесним президентом НаУКМА В’ячеславом Брюховецьким і професором Мирославом Поповичем — підтримав ідею створення «Ради народної довіри». «У складі 25 авторитетних у державі людей така рада могла б і моніторити роботу уряду та доповідати про неї, бо люди хочуть бачити, що влада працює для них», — сказав В. Брюховецький.

О. Турчинов підтримав цю ініціативу, наголосивши, що «Рада народної довіри» повинна стати «камертоном для всіх політиків України».

Керівник парламенту зазначив, що для відновлення нормального функціонування країни «надзвичайно важливою є думка громадянського суспільства».

Він підкреслив, що держава завжди захищатиме права громадян, «хоч би якою мовою вони спілкувалися, де жили б і в яку церкву ходили».

Під час зустрічі обговорювалася можливість схвалення в парламенті Національного акта свободи, проект якого запропонувала Ініціативна група «Першого грудня».

За словами В. Брюховецького, документ, до розробки якого залучали широке коло фахівців, політологів, юристів, демографів, визначає пріоритети змін у державі, першочергові завдання європейської інтеграції, а також встановлює нові механізми контролю громадськості за владою.

Прес-служба Верховної Ради України.