На гауптвахту таких «господарів»...

Аварійний двоповерховий будинок колишньої військової комендатури у центрі Вінниці може повторити долю Шулявського моста в столиці — розвалитися і призвести до непередбачуваних наслідків. Це визнає власник споруди — Міноборони. Що об’єкт може обвалитися, не заперечує і міська влада, але...

 

«На гауптвахту таких «господарів!» — каже мешканець сусіднього будинку Олег.

 

Власність Міноборони четвертий рік з розкритим дахом.

 

Найнебезпечніше місце у цій старій будівлі, яка не використовується вже десять років, — верхня ліва кутова частина зовнішньої стіни. Вона відійшла, й утворилася чимала тріщина. Ще трохи — і цей моноліт з цегли полетить донизу. Принаймні таке враження склалося в кореспондента «Голосу України», коли знайомився з ситуацією. А внизу — дерев’яні альтанки одного із закладів харчування. У теплу пору тут завжди чимало відвідувачів. Вони навіть не підозрюють, що зависло над їхніми головами.

Четвертий рік без даху

Тріщини видно також в інших місцях. На цій само стіні. Вони розкололи її зверху донизу, до самого фундаменту. Не треба бути фахівцем, щоб зрозуміти, звідки почнеться розвалюватися будинок. Перекриття між поверхами уже лежить на землі. Впали стеля, балки. Це видно через вікна. Почала відлітати цегла у місцях тріщин.

— Правда, страшно? — питає один із мешканців сусіднього будинку, який назвав себе Олегом. — А ми щодня ходимо повз. Коли діти приїжджають у гості, застерігаю, щоб обминали, не наближалися до будівлі. Мені на автомобіль упав шматок штукатурки і дошка. Після того вже не залишаю транспорт у цьому місці.

За словами співрозмовника, мешканці будинку писали листа до міського голови. Просили вплинути на власника будинку, що розвалюється на очах. У 2013 році почалися роботи з його демонтажу. Але невдовзі військові їх припинили.

— Погляньте, що вони зробили? — Олег показує рукою на дах будинку. — Зняли накриття — і тим само повністю оголили дах. Четвертий рік будівля відкрита для дощу, снігу, вітру. Навряд чи ще хтось з хазяїв міг би до такого додуматися. Завжди поспішають накрити споруду, а тут... Дивна логіка у військових.

Щоб привернути увагу до проблеми, мешканці сусіднього будинку мали намір перекрити рух на центральній вулиці обласного центру. До неї звідси рукою подати. Натомість написали ще одного листа. Чекають результату. Кажуть, якщо й надалі будинок залишатиметься бездоглядним, тоді вже не стануть роздумувати.

Марина Материнська працює у сусідньому готелі. Щодня ходить на роботу повз аварійну будівлю. Каже, щоразу піднімає догори голову. «Я вже двічі постраждала. Спочатку пооблітали ринви, — розповідає жінка. — Одного разу під час вітру частина труби впала мені на голову. А потім мене вдарила частина цегли, що обвалилася. Дісталося по голові і по плечу. Лікаря запитайте, він тоді надавав мені допомогу».

Бомж в оточенні інтелігентів

— Ця будівля — як бомж серед інтелігентів, — образно висловився працівник одного з офісних приміщень, розташованих поруч, чоловік не став називати своє ім’я. — Більмо на оці міста у самісінькому його центрі. Бомжатник, не інакше.

За словами співрозмовника, ще донедавна у будинку збирався весь «цвіт» міста — бомжі, наркомани. Каже, перестали сюди приходити після того, як будівлю обгородили високим бетонним парканом.

— Думаєте, це військові так захистили свій об’єкт? — запитує чоловік. — Помиляєтеся. Це зробив власник готелю. За його кошти закупили матеріали і виконали роботу. Так хоча б трохи прикрив ганьбу Вінниці.

Житловий будинок, офісне приміщення, готель, заклад харчування — у такому оточенні стоїть аварійний будинок. Точну дату його будівництва не встановлено. Кажуть, збудований у 1910 році. Хоча у документах зазначено: «Будівлю споруджено до 1917 року». Споруда не є пам’яткою архітектури. Про це повідомив Михайло Потупчик, завідувач сектору охорони культурної спадщини обласного департаменту культури. «Будинок по вулиці Козицького (Оводова), 16 не внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини України та не внесено до переліку пам’яток історії та культури», — зазначив співрозмовник. Тому для його порятунку чи демонтажу не потрібні особливі умови.

Чому тоді нікому нема діла до будівлі — ні власнику, ні міській владі?

Віктор СКРИПНИК.

Фото надані автором.

Вінниця.

 

ДОВІДКОВО

Згідно з висновками державного підприємства Мін’юсту «Київський науково-дослідний інститут судових експертиз», будівлю колишньої комендатури у Вінниці площею 288,4 м кв. визнано такою, що «перебуває в аварійному стані, за якого неможливо гарантувати цілісності будівельних конструкцій на період підсилення, відновлення будівлі може призвести до загрози руйнування, тому є недоцільним».

 

ТОЧКА ЗОРУ

Полковник Василь Касьян, начальник КЕВ Вінницького гарнізону:

— Будівля комендатури для подальшої експлуатації непридатна, але вона може бути відчужена, за неї можна отримати квартири для військових, це питання гостро стоїть на порядку денному. Її демонтаж розпочали до того, як я прийшов на посаду. Моє завдання — берегти військове майно. Нині обговорюємо, як законсервувати споруду. Тоді вирішуватимемо, що робити з нею надалі. Якщо її відновити, тут могло б бути декілька квартир. На жаль, поки що в країні війна, коштів бракує навіть на консервацію об’єкта.

 

ТОЧКА ЗОРУ

Сергій Матусяк, заступник міського голови Вінниці:

— Будинок, про який ідеться, може обвалитися на пішохідну та проїжджу частину міста. Він перебуває в аварійному стані. Це висновки моніторингу, проведеного фахівцями. Особливо наголошується на тріщинах на несучих стінах. Міська влада зверталася до керівництва квартирно-експлуатаційного відділу (КЕВ) місцевого гарнізону та до військового прокурора з проханням провести перевірку та вжити відповідних заходів щодо вирішення питання.

На жаль, військові ще більше погіршили стан будинку. Це сталося після того, як зняли покриття. Тепер вживаємо нових заходів для вирішення питання.

 

МОВОЮ ДОКУМЕНТІВ

Акт на списання

Начальник Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління полковник Юрій Пилипяк надіслав до Вінниці листа від 26.06.2013 року. Він адресований керівнику КЕВ Вінницького гарнізону (тоді структуру очолював полковник Володимир Гармидер):

«Надсилаю затверджені акти на списання будівлі комендатури за адресою м. Вінниця, вул. Козицького, 16. Демонтаж будівлі здійснити у визначені законодавством терміни з офіційним складенням актів виконаних робіт. Про їх завершення доповісти начальнику Західного територіального квартирно-експлуатаційного відділу».

 

Гарантійний лист

Міському голові Вінниці. Гарантійний лист від 28.08.2013. КЕВ проводить демонтаж будівлі колишньої комендатури за адресою Вінниця, вул. Козицького, 16. Закінчення терміну демонтажу заплановано до 01.12.2015 року. Підпис — т. в. о. начальника КЕВ полковник Василь Касьян.

 

P.S. Чим закінчиться історія з будинком, з якого летить каміння на голови вінничан, розповімо в одній з подальших публікацій.